Posvećena ruska crkvana mjestu pogibije carske obitelji

UZ PRISUSTVO mnoštva vjernika Ruske pravoslavne crkve u srijedu je posvećena memorijalna crkva na mjestu gdje su Boljševici prije 85 godina pogubili cara Nikolu II. i njegovu obitelj.

Ruski pravoslavni svećenici odjeveni u crvene haljine obrubljene zlatom pjevali su i nosili križeve u Ekaterinburg, gdje su 17. srpnja 1918. ubijeni posljednji ruski car, njegova žena Aleksandra i njihovo petoro djece.

Bijela građevina s nekoliko zlatno obojenih kupola u obliku glavica luka različite visine, sagrađena je na mjestu pogibije, a troškovi su iznosili oko milijun dolara, od čega je većina prikupljena zahvaljujući donacijama velikih tvrtki, priopćila je agencija ITAR-Tass.

Najmanje tisuću hodočasnika prisustvovalo je svečanosti u Ekaterinburgu, od kojih su neki pješačili nekoliko stotina kilometara te su se utaborili na obližnjem polju.

Na ceremoniji su sudjelovali i potomci obitelji Romanov te ljudi iz javnog ruskog života, poput glazbenika Mstislava Rostropoviča.

Prema riječima metropolita Juvenalija, posvećenje memorijalne crkve ima "značenje kajanja te pomirenja i jedinstevnosti Rusije i Ruske pravoslavne crkve".

Ruski pravoslavni patrijarh Aleskej II. zbog bolesti nije mogao prisustvovati posvećenju, no vjernicima je uputio poruku u kojoj se između ostaloga navodi kako se radi "o povijesnom obratu u kojem se ponovno približavaju Ruska pravoslavna crkva, država i ruski narod, što je uvijek bio slučaj u vrijeme carske Rusije."

"Na mjestu gdje je prolivena krv svetih kraljevskih mučenika, gdje je došlo do pokušaja da se uništi Rusija, na tom mjestu treba ponovno obnoviti slavne tradicije prema kojoj su i vlasti i obični građani sve rješavali pred Bogom te su pokušavali izgraditi domovinu po uzoru na ideal o Svetoj Rusiji", dodaje se u poruci.

Na glavnom je ulazu u crkvu kip koji predstavlja posljednje trenutke obitelji Romanov.

Nikola, koji je abdicirao 1917., kanoniziran je 2000. zajedno s članovima svoje obitelji, i to nakon godina rasprave koja je započela padom sovjetskog režima.

Nikola i njegova obitelj zatočeni su i u travnju 1918. poslani u Ekaterinburg.

Tri mjeseca kasnije ubijeni su u podrumu kuće jednog trgovca.

Palača, nazvana Ipatijeva kuća srušena je 1977. prema naredbi tadašnjeg regionalnog dužnosnika Borisa Jeljcina.

Posmrtni ostaci carske obitelji ekshumirani su iz jedne rudničke jame u blizini Ekaterinburga usred sovjetskog kolapsa 1991. te su preneseni u Katedralu Petra i Pavla u St. Peterburgu 1998., nekoliko godina nakon genetskih testiranja i rasprava o njihovoj autentičnosti.

Ostaci dvoje djece nikada nisu pronađeni.

(Hina) dš vk

Pročitajte više