Potočnik u Londonu o zapadnom Balkanu

Slovenski ministar za europske poslove i novoizabrani europski povjerenik iz Slovenije, Janez Potočnik, u srijedu je, za posjeta Londonu, istaknuo da zapadni Balkan mora ostati na zemljovidu budućeg proširenja Europske unije a kako bi im pomogla u pripremama za učlanjenje, EU bi trebala povećati financijsku pomoć za zemlje te regije. L

Kako javlja slovenska agencija STA, Potočnik je zapadni Balkan spomenuo u okviru svog izlaganja održanog na Kraljevskom institutu za međunarodne odnose u kojemu je govorio o proširenju EU-a i pozicijama svoje države u vezi stanja u Uniji nakon proširenja.

Slovenija za države u regiji nastoji biti u prvom redu "model uspješne tranzicije", rekao je Potočnik te ocijenio da Europa trenutačno smanjuje pažnju prema zapadnom Balkanu. No upozorio je da ta regija, unatoč svemu, mora jasno ostati na zemljovidu budućeg proširenja.

EU bi trebala povećati financijsku pomoć državama u regiji kako bi im pomogla u pripremama za učlanjenje, istaknuo je Potočnik.

STA javlja da je Potočnik upozorio kako bi zamrzavanje proračunske potrošnje u EU-u na jedan posto bruto nacionalnog proizvoda bilo štetno jer bi smanjilo mogućnosti kohezijske politike u Europi kao temelja načela solidarnosti u njoj, a ako bi se prihvatilo dovelo bi i do otvaranja pitanja financiranja zajedničke poljoprivredne politike.



(Hina) xfl yrt

Pročitajte više