Potonula dva čamca kraj Tunisa, poginulo najmanje 29 migranata

Foto: EPA

Najmanje 29 migranata iz područja subsaharske Afrike smrtno je stradalo u potonuću dvaju čamaca nedaleko od obale Tunisa dok su Sredozemljem nastojali stići do talijanske obale, objavila je u nedjelju tuniška obalna straža.

U odvojenoj nesreći u posljednja četiri dana pet je čamaca s migrantima potonulo nedaleko od obale južnoga tuniškog grada Sfaxa. Pritom je smrtno stradalo devet osoba, a nestalima ih se smatra 67.

Nakon Libije Tunis je postao glavno polazište za sve one koji nastoje pobjeći pred siromaštvom i sukobima u Africi i na Bliskom istoku nadajući se boljem životu u nekoj od europskih zemalja. 

Husem Džebabli, viši dužnosnik nacionalne garde, Reutersu je rekao da je tuniška obalna straža uspjela spasiti jedanaestero migranata nešto sjevernije, nedaleko od obale grada Mahdije.

U četiri dana zaustavljeno oko 80 brodica s 3000 migranata

U zadnja četiri dana pripadnici obalne straže zaustavili su oko 80 brodica i čamaca koji su plovili prema Italiji, zadržavši više od 3000 migranata, većinom iz zemalja subsaharske Afrike.

Pogibija migranata poklopila se s kampanjom tuniških vlasti koje su uhitile i privele stanovnike subsaharske Afrike bez dokumenata.

Prema podacima UN-a, najmanje 12.000 migranata koji su stigli do talijanskih obala ove je godine isplovilo iz Tunisa u usporedbi s 1300 koliko ih je odande krenulo u istom razdoblju 2022.

A po statističkim podacima tuniškoga Foruma za socijalna i ekonomska prava, obalna straža je u prva tri mjeseca 2023. spriječila više od 14.000 migranata da isplove čamcima u usporedbi s 2900 u istom razdoblju prošle godine.

Talijanska obalna straža u četvrtak je izvijestila da je u dvjema operacijama blizu južne talijanske obale uspjela spasiti oko 750 migranata.

Ne očuva li se financijska stabilnost u Tunisu, Europa riskira golem val migranata iz sjeverne Afrike prema svojim obalama, upozorila je u petak talijanska premijerka Giorgia Meloni.

Ona je pozvala Međunarodni monetarni fond (MMF) i ostale zemlje da brzo pomognu Tunisu kako u toj zemlji ne bi došlo do ekonomskog kolapsa. 

Pročitajte više