Potpisivanje konvencije UN protiv korupcije u prosincu u Meksiku

POTPISIVANJE Konvencije UN protiv korupcije, koja je jučer konsenzusom usvojena na 7. zasjedanju ad hoc odbora za pregovore o tekstu tog međunarodnog dokumenta u Beču, planira se na međunarodnoj konferenciji u Meridi u Meksiku što će se održati od 9. do 11. prosinca 2003., rekao je u četvrtak na konferenciji za novinstvo direktor bečkog sjedišta UNa i izvršni direktor UNova Ureda za borbu protiv droge i kriminala Antonio Maria Costa.

On je potvrdio je da će 9. prosinca, dan početka potpisivanja konvencije, biti proglašen Međunarodnim danom protiv korupcije.

"Konvencija će uvesti prave promjene u kvaliteti života milijuna ljudi diljem svijeta", poručio je glavni tajnik UN-a Kofi Annan čestitajući na usvajanju Konvencije. On je pozvao države na njezino potpisivanje u Meridi u Meksiku kako bi se pridonijelo učinkovitom suzbijanju tog zla.

Antonio Maria Costa izrazio je uvjerenost da će taj važan međunarodni instrument pridonijeti unapređenju mogućnosti u prevenciji i borbi protiv korupcije.

Očekuje se da će proces ratifikacije trajati dvije godine od datuma potpisivanja. Konvencija će stupiti na snagu kada je ratificira najmanje 30 država, rekao je Antonio Maria Costa.

Pročitajte više