Potpredsjednik HDZ-a protiv svog šefa Plenkovića: "Ne prodaji HEP-a!"

Foto:  Index

"ZA VRAĆANJE upravljačkih prava nad INA-om nije potrebna privatizacija HEP-a!", tvrdi Darko Horvat, potpredsjednik i član predsjedništva HDZ-a te bivši ministar poduzetništva za Index.

Horvat je u HDZ-u zadužen za energetiku te je predsjednik stranačkog Odbora za zaštitu okoliša, energetiku i rudarstvo. Horvat je na sastanku Predsjedništva stranke iznio stav kako u energetskoj struci postoji konsenzus da za otkup dionica Ine ne smijemo prodavati dio HEP-a. Horvat naglašava kako bi se tako ponovile pogreške iz 2003. godine. 

Jasan stav protiv privatizacije HEP-a

Podsjetimo kako je jučer održana sjednica Predsjedništva HDZ-a, a Plenković je nakon sjednice rekao kako su dobili čvrstu podršku za vraćanje Ine Hrvatskoj.
 
"Najviša tijela HDZ-a smatraju  da rad na modelu otkupa dionica treba nastaviti, a najprimjerenijim načinom smatraju inicijalnu javnu ponudu po modelu 25 posto minus jedna dionica HEP-a", rekao  je Plenković nakon sastanka Predsjedništva.
 
No, Horvat je protiv, a čini se da se s tim slaže i europarlamentarka Ivana Maletić, koja tvrdi da prvo treba vrlo detaljno utvrditi što zaista je strateško i ne smije nikako ući u privatizaciju na bilo koji način. 

Izgradnja, a ne prodaja 

"Postoji konsenzus oko kupovine Ine u stranci. To je jasno. Želimo Inu u hrvatskim rukama. No, problem je kako to postići kada Mađari napokon donesu odluku o tome te kažu cijenu", kaže Horvat u razgovoru za Index. 

Horvat kaže kako Hrvatska ima niz udjela u tvrtkama s niskim postotkom vlasništva od 5 do 10 posto, te da bi se zapravo trebali riješiti tih udjela. S druge strane, kao bivši predsjednik Nadzornog odbora HEP-a, kaže da je svjestan potencijala te tvtke te tvrdi da bi iznos zadržane dobiti u nekim pretpostavkama mogao biti veći dio potrebnog novca. 

Mali udjeli u trgovačkim društvima u ili nad kojima Hrvatska više nema nikakav utjecaj , a ne bave se nikakvom djelatnošću u strateškom interesu, država se može lako riješiti. 

"Postoji jasan stav da u INA-i trebamo vratiti upravljačka prava, no isto tako postoji i jasan stav da za tu namjeru ne smijemo na ovakav način otvarati proces privatizacije HEP-a", zaključuje Horvat dodajući da je IPO HEP-a dobrodošao za svaku novu investiciju i odabir strateškog partnerstva koje bi omogućilo izgradnju konkurentnih, prvenstveno proizvodnih kapaciteta temeljne energetske proizvodnje, a potom i objekata kojima bi HEP poboljšao svoje regulacijske mogućnosti u uravnoteženju elektroenergetskog sustava.

Pročitajte više