Sad je potpuno jasno - ostavku je podnio krivi Marić

Foto: Patrik Macek/Pixsell

GLAVNI zadatak ministra Gorana Marića u Vladi Andreja Plenkovića je kadroviranje u državnim tvrtkama. Ta informacija potvrđena nam je iz Vlade prije mjesec i pol dana i nije plod mašte niti interpetacije nečije izjave.  Brat čovjeka koji je u Vladi zadužen za uhljebljivanje ekspresno je uhljebljen nakon što je proglašen viškom u državnoj firmi.

U svakoj drugoj zemlji ova priča imala bi završetak s kuvertiranom ostavkom ministra, no Hrvatska, na žalost, nije svaka druga zemlja. Nakon slučaja Pave Barišića bahati HDZ, ovog puta pod palicom Andreja Plenkovića, nastavlja raditi ono što su radili i do sada. Uništavati svaku nadu.

No, krenimo redom.

Nitko do sada nije imao ovlasti kao Marić

Već smo detaljno pisali da ministarstva u čijem su resoru državne tvrtke nemaju mogućnost postavljanja svojih ljudi, već to radi Marićevo ministarstvo koje, primjerice, umjesto natječaja u državne tvrtke postavlja v.d. upravitelje.

Na zatvorenoj sjednici Vlade, kada se potvrđuju kadroviranja, lista dolazi iz Marićeva ministarstva. I to je činjenica.

U ni jednoj Vladi do sada nije bila jedna osoba koja je zadužena za sva kadroviranja koja dolaze iz Vlade. Uvijek su državne tvrtke bile raspoređene po resorima, odnosno po ministarstva.

Sve do slučaja kada je Marić uspješno pritisnuo Andreja Plenkovića da mu u Vladi otvori mjesto ministra.

Samo zbog Kolinde izašao u javnost

"Ministarstvo državne imovine obavlja upravne i druge poslove koji se odnose na upravljanje, raspolaganje, stjecanje i prodaju državne imovine i koordinaciju upravljanja, raspolaganja, stjecanja i prodaje imovine u vlasništvu Republike Hrvatske", stoji u Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih središnjih tijela državne uprave gdje se otkriva svrha Marićeva ministarstva. No, Marić se time najmanje bavio.


U jeku kampanje oko privatizacije HEP-a Marić se nije oglašavao. Kada su svi galamili o kupovini Ine, Marić je bježao od novinara, kao i oko svake teme koja bi se nominalno trebala ticati njegova ministarstva. Osim u slučaju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kada je relativno brzo odgovorio kako ne postoji zamjenska lokacija za Pantovčak. I to je to.

Ostavka brata nije dovoljna

I onda se dogodilo da je Svetimir Marić postavljen na mjesto člana Uprave društva Tehnički servisi željezničkih vozila. Štoviše, u novu fotelju Svetimir Marić je stigao s burze rada. Iz HŽ-ove tvrtke Tersus Eko, u kojoj je bio direktor od 2005. do 2016. godine, dobio je poslovno uvjetovani otkaz te je od 30. siječnja do 22. veljače ove godine bio u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Proglašen je viškom te je uzeo 35.000 kuna otpremnine. No, nije dugo ostao nezaposlen.

Nakon još jedne ozbiljne afere u Plenkovićevoj Vladi, vatra se gasi ostavkom brata Svetimira u HŽ-u, a njegov brat Goran danas je na tiskovnoj konferenciji umjesto ostavke ponudio tek optužbe na račun MOST-a - koalicijskog partnera HDZ-a u vladi.

Nakon cijele blamaže, jedna stvar je kristalno jasna - ostavku je podnio krivi Marić.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala.

Pročitajte više