Potpuno nelogična odluka Stožera, radi se o novinama i knjigama

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

NAKON otvaranja frizerskih salona, a zatim i kafića, otvorilo se pitanje novina i časopisa. Poznato je da mnogi saloni i kafići u ponudi imaju dnevne, tjedne i mjesečne novine i časopise. 

"Novine mogu biti svuda gdje su bile prije epidemije. Naravno da mogu, nigdje nije zabranjeno korištenje novina", kazao je Božinović na presici prije dva dana.

"Istina je da je prvo postojala preporuka, ali samo iz higijenskih razloga. Ako netko lista novine i namočio je prst, može prenijeti i druge bolesti. Vjerujemo u higijenske navike građana i novine će biti u ugostiteljskim objektima i svugdje gdje je potrebno", dodao je Capak.

No, to je prilično drugačije od mjera koje su propisane za knjige u knjižnicama. Njih je potrebno dezinficirati nakon vraćanja, a zabranjeno ih je i listati.

"Nakon vraćanja posuđene knjige u knjižnicu potrebno je knjigu prebrisati dezinficijensom (dezinficijens se nanese na papirnati jednokratni ručnik i knjiga se prebriše) prije odlaganja na policu. Potom djelatnik opere ruke toplom vodom i sapunom te utrlja dezinficijens. Kod izdavanja knjige djelatnik uputi stranku da ne prelistava knjigu. Knjige koje bi se zbog čestog nanošenja dezinficijensa mogle oštetiti poželjno je omotati u plastični omot. Kod razgledavanja antikviteta stranku se uputi da što manje dodiruje izložene predmete", stoji u objavi HZJZ-a od 24. travnja pod naslovom "Preporuke za rad u knjižnicama i antikvarijatima tijekom epidemije koronavirusa".

Pročitajte više