Potraga za Brianom Laundriejem je završena. Kako su umrli on i Gabby Petito?

OVOTJEDNIM otkrićem posmrtnih ostataka Briana Laundrieja završava potraga koja je tjednima intrigirala pažnju javnosti dok su istražitelji pretraživali prirodni rezervat na Floridi. Potraga je bila usmjerena na ovog 23-godišnjaka, koji se u rujnu vratio kući s putovanja bez svoje zaručnice Gabby Petito. Ona je ljeto provela putujući s Laundriejem američkim zapadom, dijeleći svoja putovanja na društvenim mrežama. Slučaj je prvi put privukao pozornost nakon što je obitelj Gabby Petito 11. rujna prijavila njezin nestanak, piše CNN.

Laundrie će i sam uskoro nestati iz roditeljskog doma u North Portu u Floridi, samo nekoliko dana prije nego što su ostaci Gabby Petito pronađeni u šumi u Wyomingu. Istražitelji su se od tada usredotočili na njegovo lociranje, sve do srijede, kada je konačno pronađen. Ali ima još mnogo toga što ne znamo. Evo što stručnjaci kažu o otkrivanju istine o njihovoj smrti.

Kako je Laundrie umro?

Zubni kartoni potvrdili su da ljudski ostaci pronađeni ovog tjedna pripadaju Brianu Laundrieju, objavio je FBI u četvrtak. No utvrđivanje uzroka smrti moglo bi biti izazovno jer su vlasti pronašle "ostatke kostiju", rekao je umirovljeni FBI-jev djelatnik Jim Clemente te dodao kako je moguće da je Laundrie bio mrtav cijelo vrijeme otkako je nestao.

"Ne mora nužno biti tako, ali bit će vrlo teško utvrditi uzrok i način njegove smrti. Ako ne postoji neka velika ili ozbiljna trauma na lubanji koja se može identificirati, možda neće postojati način da se utvrdi kako je umro. Da se, na primjer, utopio, na kosturu ne bi bilo nikakvih dokaza o tome", rekao je Clemente za CNN.

Ostaci su pronađeni na području rezervata Carlton, ogromnog prirodnog rezervata na stotinjak četvornih kilometara, koji je prethodno bio pod vodom, ali je nedavno isušen. Odvjetnik Mark O'Mara kaže kako je najrazumnije objašnjenje da je Laundrie sam sebi oduzeo život u prirodnom rezervatu, a istu mogućnost spomenuo je Steven Bertolino, odvjetnik Laundriejevih roditelja, u petak u intervjuu za ABC-jevu emisiju Good Morning America. Laundriejevi roditelji nekoliko su puta isticali mogućnosti da je Laundrie stradao u samoubojstvu.

"Ne znamo što se dogodilo. Naravno, znajući njegovo mentalno stanje, situacija je uvijek bila zabrinjavajuća", rekao je Bertolino, dodavši da će obitelj prihvatiti procjenu liječnika ako dođu do nekog drugog uzroka smrti.

Dr. Priya Banerjee, forenzička patologinja, složila se da će utvrđivanje uzroka Laundriejeve smrti biti izazovno. Međutim, istražitelji bi mogli iskoristiti bilježnicu pronađenu u blizini Laundriejevih posmrtnih ostataka kako bi otkrili što se dogodilo.

Što se dogodilo u vrijeme njegova nestanka?

Nejasno je kako je Laundrie proveo svoje zadnje sate u rezervatu ili kada je točno umro. Mjesec dana istražitelji su pretraživali rezervat Carlton, jer se vjerovalo da je Laundrie otišao upravo tamo nakon što je napustio roditeljski dom u danima nakon što je obitelj Gabby Petito prijavila njezin nestanak. Pretraga rezervata započela je 18. rujna, dan nakon što su roditelji prijavili njegov nestanak, rekavši da je nekoliko dana prije toga napustio dom i nije se vratio.

No potraga se pokazala problematičnom jer su istražitelji radili u ekstremnim uvjetima. Zaglavili su u močvari, probijajući se kroz vodu i pokušavajući izbjeći opasne divlje životinje. Uvjeti su bili toliko loši da su stručnjaci bili skeptični u pogledu Laundriejeve sposobnosti da preživi i rekli su za CNN prije nekoliko tjedana da vjerojatno više nije živ ili da uopće nije u rezervatu. Postoje i druga pitanja o tome kada je Laundrie napustio roditeljski dom i kada je policiji otkriveno da je nestao.

Obitelj Laundrie je prvotno rekla policiji da je otišao od kuće u utorak, 14. rujna, no kasnije su promijenili iskaz i rekli da je otišao dan ranije. Bertolino je u srijedu rekao CNN-u da je obavijestio FBI da se Laundrie nije vratio iz rezervata Carlton istoga dana kad je otišao.

FBI nije komentirao izvješće, ali glasnogovornik policije u North Portu Josh Taylor rekao je kako do 17. rujna nije obaviješten da se Laundrie nije vratio iz rezervata. Bez obzira na to kada je Laundrie napustio roditeljski dom, Taylor je u četvrtak odbacio ideju da su stvari pronađene u rezervatu mogle biti nedavno ostavljene, smatrajući da su tamo bile već neko vrijeme.

Što se dogodilo s Gabby Petito?

Glavno pitanje na koje još uvijek nema odgovora je ono o sudbini Gabby Petito. Ono što znamo je sljedeće: posmrtni ostaci pronađeni 19. rujna u Nacionalnoj šumi Bridger-Teton u Wyomingu identificirani su kao tijelo Gabby Petito. Način smrti utvrdio je mrtvozornik okruga Teton Brent Blue, koji je rekao da se radi o davljenju. Vjerojatno je umrla tri do četiri tjedna prije nego što su pronađeni njezini posmrtni ostaci.

No, drugi detalji s obdukcije neće biti objavljeni, prema zakonu američke savezne države Wyoming. Neki detalji njene smrti još uvijek su obavijeni velom misterije. Kada je umrla i što je dovelo do njezina ubojstva? Iako je FBI u srijedu opisivao Laundrieja kao "osobu od interesa" za ubojstvo Gabby Petito, on nije formalno optužen za njezinu smrt. Optužen je, međutim, za navodno korištenje dva bankovna računa koji mu nisu pripadali u danima nakon njezinog ubojstva. Opet su stručnjaci spomenuli bilježnicu pronađenu u blizini njegovih ostataka kao potencijalni ključ za odgovor na ova pitanja.

"U smislu razumijevanja njegovih motiva, njegovih osjećaja prema Petito, možda čak i bilo kakvih bilješki ili komentara koje je možda ostavio o događajima koje još uvijek pokušavamo razumjeti, ta bi bilježnica mogla ponuditi odgovore na mnoga pitanja", rekao je bivši zamjenik direktora FBI-ja Andrew McCabe.

"Ako bi ta bilježnica sadržavala, na primjer, informacije koje bi mogle biti priznanje, otkrilo bi se mnogo toga", rekao je Clemente za CNN.

Ostaje nejasno hoće li bilježnica biti od koristi. Bilo je natopljena vodom kada je pronađena izvan suhe vreće koju su vlasti locirale tijekom pretrage u srijedu, rekao je za CNN izvor blizak istrazi, naglašavajući da se bilježnicu možda može spasiti. "Policija će iskoristiti sve mogućnosti da bilježnicu osuši prije otvaranja, bit će vrlo oprezna u postupanju", rekao je CNN-ov izvor.

Fokus se također prebacio na Laundriejeve roditelje, odnosno na to je li im sin rekao nešto o tome što se dogodilo s Gabby Petito prije nego što je i sam nestao. Njena obitelj zatražila je da Laundriejevi roditelji surađuju s vlastima nakon što su prijavili njezin nestanak. Kad se policija 11. rujna pojavila u kući obitelji Laundrie i zatražila razgovor s njima i njihovim sinom, oni su ih uputili na svog odvjetnika.

Bertolino je u petak rekao da njegovi klijenti surađuju s FBI-jem od prvog dana Brianova nestanka te naglasio kako nemaju apsolutno ništa reći o Gabby Petito. Upitan u intervjuu je li Laundrie svojim roditeljima rekao nešto o Petito prije odlaska u rezervat, Bertolino je odgovorio: "Ne mogu to sada komentirati. Volio bih da ostane na tome".

Pročitajte više