Potres prije tsunamija pomaknuo Phuket za 15 cm

Snažan potres koji je pokrenuo tsunami u Indijskom oceanu možda je pomaknuo tajlandski otok Phuket za 15 cm i reaktivirao pukotine u moru, ocijenili su stručnjaci u četvrtak.

"Poslali smo ekipu da provjeri preliminarne informacije prema kojima se Phuket i cijelo područje pomaknulo prema jugozapadu", rekao je znanstvenik sa Sveučilišta Chulalongkorn, Chugiat Wichiencharoen.

Međunarodna ekipa stručnjaka iz Francuske, Indonezije, Malezije, Nizozemske i Tajlanda iznijela je mogućnost takvog pomicanja na sveučilištu u Bangkoku.

"To je veliki pomak, ako se uzme u obzir prosječno godišnje pomicanje od 2 milimetra", precizirao je Chuagiat i dodao da takvu promjenu stanovnici neće primijetiti.

Ali geolozi su zabrinuti zbog otkrića pukotine od 10 cm širine u pokrajini Ranong, nedaleko linije neaktivne seizmičke linije koja prolazi granicom između Tajlanda i Mianmara.

Prema pisanju dnevnog lista Bangkok Post od četvrtka stanovnici su u primijetili pojavu mjehurića iz te pukotine "većeg obima i brzine od ključale vode".

Direktor tajlandskog geološkog Ureda rekao je za jedan drugi dnevni list Nation, da postoji mogućnost da je potres 26. prosinca aktivirao liniju neaktivnih pukotina Rangonga. Kada jedna linija pukotina postane aktivna ona oslobađa mjehuriće, objasnio je on, ali nije precizirao što to podrazumijeva.

Potres od 9 stupnjeva prema Richterovoj ljestvici je u Indijskom oceanu 26. prosinca pokrenuo je tsunami na pučini indonežanskog otoka Sumatre.

(Hina) xtm ydgk

Pročitajte više