Katastrofalan potres pogodio Aljasku, otkazano upozorenje za tsunami

Screenshot: EMSC

STRAŠAN potres snage 7,9 stupnjeva po Richteru pogodio je Aljasku.

Izdano je upozorenje za tsunami koje se odnosi na veliko područje od obale Aljaske i Britanske Kolumbije u Kanadi preko države Washington i sve do Kalifornije.

Upozorenje za Kaliforniju, Oregon, Washington i Britansku Kolumbiju naknadno je otkazano, javlja Nacionalna meteorološka služba. 

 

Upozorenje za tsunami također je ukinuti za najveći dio Aljaske osim manjeg područja oko gradića Seaward, gdje je smanjeno na najnnižu razinu. Unatoč prognozama o razornim valovimakoji su trebali pogoditi obalu Aljaske, zabilježeni su samo manji valovi tsunamija, niži od 30 cm.

 

 

 

Potres je pogodio Aljasku u 9:31 po lokalnom vremenu. Imao je epicentar oko 300 kilometara jugoistočno od gradića Kodiak na istoimenom otoku, na dubini od 10 kilometara, javlja Američka geološka služba.

Ovaj veliki potres popratilo je i čak 10 manjih potresa na istom području, snage od 3,1 do 5,0 stupnjeva po Richteru. Posljednji se dogodio u 10:58 po lokalnom vremenu, sat i 27 minuta nakon prvog.

 

 

U glavnom gradu Aljaske, Anchorageu, izdano je ekstremno upozorenje zbog "izvanredne prijetnje za život i imovinu".

"Ako ste locirani na obalnom području, premjestite se u unutrašnjost, na viši teren. Upozorenje od tsunamija znači da je tsunami sa značajnim oborinama moguć ili da se već događa. Tsunamiji su niz valova koji su opasni više sati nakon njihovog početnog dolaska. Prvi val ne mora biti i najveći", stoji u priopćenju Ureda za upravljanje izvanrednim situacijama u Anchorageu. 

Stanovnici Aljaske na društvenim mrežama javljaju da se potres osjetio stotinama kilometara daleko, kao i da se u Kodiaku oglasila sirena za uzbunu zbog mogućeg tsunamija.

 

 

"Rašireni opasni valovi tsunamija su mogući", priopćio je Centar za upozorenja Nacionalne meteorološke službe za Pacifik. Služba za hitne slučajeve u Kodiaku javlja da plima u gradskom kanalu fluktuira, što može biti naznaka nadolazećeg tsunamija.

 

 

Gradski dužnosnik u San Franciscu, Kalifornija, također je poslao upozorenje građanima na Twitteru: "Ako ste u San Franciscu i unutar tri bloka od pacifičke obale ili pet blokova od Zaljeva San Francisca, pripremite se za evakuaciju tako da budete spremni ako evakuacija bude potrebna. Provjerite svoje susjede kojima možda treba pomoć."

Ipak, upozorenje za Kaliforniju, Washington i Oregon naknadno je otkazano. 

Pročitajte više