Potresi i poplave odnijeli više života nego terorizam

USPRKOS sve većim zabrinutostima svjetske javnosti zbog prijetnje terorizma, 2002. godine više je osoba na svijetu izgubilo život u prirodnim katastrofama nego od posljedica terorističkih napada, objavili su njemački stručnjaci za osiguravanja.

Munich Re, najveća svjetska osiguravajuća tvrtka, objavila je u godišnjem izvješću o prirodnim katastrofama da je 11.000 osoba poginulo u poplavama, potresima, olujama i drugim prirodnim katastrofama tijekom 2002. godine, a najgore se tek očekuje.

´Iako je 2002. godina bila obilježena brojnim nesrećama zrakoplova, nesrećama brodova, velikim požarima i daljnjim terorističkim napadima, posljedice tih nesreća ne dosežu širinu (gospodarskog) gubitka ili broja žrtava prirodnih katastrofa´, stoji u izvještaju Munich Re.

Ovogodišnji broj poginulih manji je od onog iz 2001. kada je samo u potresu u zapadnoj indijskoj državi Gujarat poginulo najmanje 19.700 osoba, ali gospodarski gubitak od ovogodišnjih prirodnih katastrofa porastao je na 55 milijardi dolara nasuprot 35 milijardi dolara koliko je iznosio godinu dana ranije, prema Munich Re.

Osiguravatelji, koji se obraćaju velikim tvrtkama poput Munich Re kako bi se dodatno osigurali od rizika, isplatili su 11,5 milijardi dolara odštete za posljedice tih prirodnih nepogoda, što je isti iznos kao i godinu dana prije.

Najveća nesreća što se tiče broja ljudskih žrtava 2002. godine bio je potres koji je u ožujku pogodio Afganistan, pri čemu je poginulo više od 2.000 osoba.

Najskuplja nepogoda bile su najveće poplave stoljeća koje su 2002. pogodile središnju i istočnu Europu.

Poplave koje su u kolovozu pogodile glavni grad Češke Prag i njemački grad Dresden odnijele su 230 ljudskih života, ali izazvale i gospodarsku štetu u visini od 18.5 milijardi dolara, od čega je samo 3 milijarde dolara bilo osigurano u osiguravajućim tvrtkama, navodi Munich Re.

Munich Re također ističe da su njegovi stručnjaci otkrili sve veći trend pogoršavanja vremenskih uvjeta u svijetu - prema mišljenjima stručnjaka Europi prijete velike kiše i poplave, dok će Sjedinjene Države i Australija biti ugrožene velikim sušama i velikim vrućinama što će uzrokovati stravične požare.

Munich Re očekuje da će se gospodarski gubici povećati zbog katastrofa povezanih s vremenskim uvjetima, te zaključuje: ´2002. bila je zajedno s 1998., najtoplija godina otkako je započelo mjerenje temperatura - a to je još jedan dokaz trenda porasta globalnog zatopljavanja´.

Pročitajte više