Potresna ispovijest oca ubijene učenice u Beogradu: Želim progovoriti...

SLOBODAN NEGIĆ, otac jedne od djevojčica ubijenih u masakru 3. svibnja u Osnovnoj školi Vladislava Ribnikara, gostovao je sinoć u emisiji Utisak nedelje na Novoj.rs.

Kako je rekao, osjetio je potrebu iznijeti u javnost težinu situacije i iskoristiti priliku progovoriti o činjenicama te pokušati zamoliti javnost za pomoć i kakvo-takvo razumijevanje.

"Probuditi empatiju među svima oko sebe. Htio sam doći ovdje, jako je teško, ali sam imao jaku potrebu da ozbiljnost situacije iznesem u javnost. Želim iskoristiti priliku da kao pojedinac i građanin ove zemlje iznesem činjenice i pokušam probuditi svijest ljudi koja se već sada budi da su podjele nešto što nam ne treba i da je problem vrlo težak”, rekao je Negić i dodao:

"Nitko nema rješenje i jako je teško živjeti s tim, ali vidim u ljudima iskrenu želju kad me pogledaju u oči, koji su prestravljeni onim što vide i koji na ovo reagiraju na ljudskoj razini, jer ovo ide izvan uobičajenih tema i dnevnopolitičkih priča. Svatko tko u ovome nađe prostora za širenje nekih ishitrenih mišljenja umjesto onoga što se stvarno dogodilo, samo čini medvjeđu uslugu društvu", rekao je te naglasio da to mora biti javna stvar koja se tiče svih ljudi.

"Ali ne na način stranaka ili stranaka, to je nešto što utječe na društvo na razini samog našeg opstanka. Ne tražim krivca i ne upirem prstom u ljude osobno. Došao sam razgovarati o tome što se događalo, kako smo mi roditelji pokušali reagirati i došao sam javno reći neke stvari koje su teške", rekao je Negić.

Istaknuo je kako je bilo prevelikih pritisaka i još uvijek postoji da se djeca vrate u OŠ Vladislav Ribnikar u neki oblik redovnog obrazovanja.

"Ne razumijemo što se dogodilo"

"5. svibnja je izdano priopćenje u ime ravnatelja škole da će se u srijedu, po nekom planu, nastaviti neki slijed aktivnosti, da roditelji dođu sa svojom djecom. Ta je objava izazvala izrazito negativnu reakciju roditelja, svi su i dalje bili traumatizirani i šokirani. Posljednja stvar o kojoj je itko razmišljao dva dana nakon tragedije bila je kako vratiti djecu u školu", rekao je.

"Ono što se dogodilo tog dana jest da je dječak izvršio teški masakr nad svojim vršnjacima. U tom trenutku moja Sofija je bila u WC-u nakon sata tjelesnog, bila je s prijateljicom koja je izašla prije nje, čula je pucanj i onda je izašla vidjeti što joj je s prijateljicom. Jedino mjesto gdje je ni supruga ni ja nismo mogli spasiti je ta škola. Svi roditelji prolaze kroz ovo što ja prolazim i normalno je tražiti nekoga krivca u toj situaciji. Ne bih ulazio u psihijatrijsku procjenu počinitelja tog djela, to bih prepustio struci”, dodao je.

“Mislim da je govorenje istine jedna vrsta moralne odgovornosti i da nema mjesta izbjegavanju činjenica, jer ni ovako ne razumijemo što se dogodilo”, dodao je.

Kako je njegova curica dobila ime Sofija

"Moja Sofija je dobila ime jer smo se Milanka i ja htjeli malo našaliti. S obzirom na to da sam ja magistar filozofije (filoSOFIJE op.a.), a da se ona djevojački preziva Mudroša, kći smo nazvali Sofija", otkrio je te prepričao jednu zgodu, piše Nova.rs.

"Bilo je situacija u kojima je mama bila ljuta jer je Sofijina soba stvarno u kaosu i kad bih je pokušao zaštititi razgovarajući s mamom, zapravo bih samo pogoršao situaciju kad bih otišao.

Sofija je uvijek bila zadovoljna samo kad bih je saslušao, gledao u oči kao odrasla osoba i kad bi vidjela da smo njena mama i ja puni ljubavi, da prevazilazimo te razlike i ta neslaganja.

U ovom slučaju, mogu reći da je to 'nomen est omen' (ime je znak). Njeno ime je zapravo njena sudbina i mudrost tog djeteta me naučila da i danas svakoga od vas pogledam u oči i budem zahvalan što mi pružate empatiju. Uopće ne mislim da nema empatije među ljudima“, rekao je drhtavim glasom i suznih očiju.

"Ima je puno, vidi Igora (Jurića), vidi gospođu Snežanu (Miljević), vidi se, Olja, suze ti idu. Hvala svima, shvatite da je ponekad jedini razlog da se čovjek bori da ima ljude oko sebe i ovdje trebamo izvući veliku lekciju da se radi o nama, ljudima, o našim sudbinama. Teška je moja sudbina, ali nosit ću je, a tako me je Sofija mudro naučila“, rekao je na kraju emisije Slobodan Negić.

Pročitajte više