Potrošačke cijene u EU blago porasle u studenome, u Hrvatskoj stagnacija

Ilustracija: EPA

POTROŠAČKE cijene u EU blago su uvećane u studenome u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, u eurozoni su smanjene, a u Hrvatskoj stagnirale, nakon sedmomjesečnog razdoblja pada, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.

Na razini EU godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je u studenome 0,2 posto, nakon 0,3 posto u mjesecu ranije. U studenome 2019. godine iznosila je 1,3 posto, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

U eurozoni cijene su u studenome ponovno smanjene u odnosu na isti mjesec prošle godine

U eurozoni cijene su u studenome ponovno smanjene u odnosu na isti mjesec prošle godine, za 0,3 posto, kao i u mjesecu ranije, u skladu s preliminarnom procjenom Eurostata, objavljenom početkom prosinca. U prošlogodišnjem studenome godišnja stopa inflacije u eurozoni iznosila je jedan posto. Najviše su na području primjene zajedničke europske valute i u studenome pale cijene energenata, za 8,3 posto, a najviše je poskupjela svježa hrana, za 4,2 posto.

11 zemalja EU u studenome bilježilo pad cijena na godišnjoj razini

Ukupno je 11 zemalja EU u studenome bilježilo pad cijena na godišnjoj razini, jedna manje nego u listopadu.

Najviše su potrošačke cijene smanjene u Grčkoj, za 2,1 posto. Slijede Estonija s padom cijena za 1,2 posto te Slovenija i Cipar, gdje su pale -1,1 posto.

Hrvatska je u studenome bilježila stagnaciju potrošačkih cijena u usporedbi s istim mjesecom prošle godine

Hrvatska je u studenome bilježila stagnaciju potrošačkih cijena u usporedbi s istim mjesecom prošle godine mjereno HICP-om, nakon sedmomjesečnog razdoblja pada. U listopadu cijene su pale za 0,2 posto u usporedbi s listopadom 2019. 

U studenome 2019. potrošačke su cijene u Hrvatskoj u usporedbi s istim mjesecom godine ranije bile više za 0,8 posto. Pad cijena blaži od jedan posto bilježile su u prošlom mjesecu Njemačka, Italija, Španjolska, Portugal, Latvija i Luksemburg. Najviše su i u studenome porasle potrošačke cijene u Poljskoj, za 3,7 posto u odnosu na studeni 2019. te u Mađarskoj i Češkoj, gdje su uvećane za po 2,8 posto.

Pročitajte više