Potrošnja kućanstava u porastu: Rast trgovine na malo u eurozoni iznad očekivanja

Foto: freeimages.com

TRGOVINA na malo u eurozoni u siječnju je uz iznanađujući mjesečni rast od 0,4 posto (očekivano 0,1 posto) na godišnjoj razini porasla za 2 posto (očekivano 1,3 posto) ukazujući na nastavak rasta potrošnje kućanstava u eurozoni, navode analitičari RBA.

Konačni rezultati za indeks menadžera nabave (PMI) uslužnog sektora u veljači u Njemačkoj revidirani su s 55,1 na 55,3 ukazujući na rast gospodarske aktivnosti u najvećem gospodarstvu eurozone (usprkos nedavnim lošijim objavama o kretanju prerađivačkog sektora). Posljedično je i PMI indeks uslužnog sektora eurozone revidiran s 53 na 53,3.

Trendovi na tržištu rada u SAD-u i dalje pozitivni

U SAD-u broj zahtjeva za naknade novonezaposlenih porastao je u odnosu na tjedan ranije za 6 tisuća zahtjeva te iznosi 278 tisuća (8 tisuća iznad očekivanja), potvrđujući nastavak solidnih trendova na tržištu rada. Istovremeno, broj zahtjeva za naknade nezaposlenih porastao je za 3 tisuće te iznosi 2,257 milijuna (7 tisuća iznad očekivanja).

Nakon dva uzastopna mjesečna pada, tvorničke narudžbe u SAD-u u siječnju su porasle za 1,6 posto. To je ujedno i najveći rast od lipnja prošle godine. Najveći rast je došao iz volatilnog sektora komercijalnih zrakoplova, stoga isključimo li tu kategoriju zabilježen je mjesečni pad tvorničkih narudžbi od 0,2 posto. Prema konačnim podacima narudžbe trajnih dobara u SAD-u, koje su dobar pokazatelj kretanja industrijske proizvodnje u idućih šest mjeseci, zabilježile su u siječnju mjesečni rast od 4,7 posto.

Pročitajte više