Potrošnja u Hrvatskoj porasla deseti mjesec zaredom

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

U Hrvatskoj je u siječnju potrošnja u maloprodaji porasla 10. mjesec zaredom na godišnjoj razini, i to za gotovo 8 posto, što ukazuje na stabilan rast gospodarstva na početku prvog tromjesečja ove godine.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je danas izvješće o prometu u trgovini na malo, koje pokazuje da je u siječnju, prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja realno porasla 0,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na siječanj prošle godine porasla 7,9 posto.

Tako je potrošnja u maloprodaji porasla 10. mjesec zaredom na godišnjoj razini, ali nešto sporije nego mjesec dana prije, kada je rast iznosio 9,1 posto.

Stabilan rast gospodarstva na početku godine

Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 4,0 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio za 11,9 posto, pokazuju podaci DZS-a.

Tako je nastavljen trend rasta prometa u trgovini na malo, nakon što je u cijeloj prošloj godini ojačao za 3,7 posto.

Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), snažan rast prometa u trgovini na malo u siječnju ukazuje na nastavak stabilnog rasta gospodarstva i u prvom tromjesečju ove godine.

DZS je nedavno objavio da je, zahvaljujući rastu potrošnje i investicija, hrvatsko gospodarstvo u četvrtom lanjskom tromjesečju poraslo već 12. kvartal zaredom, i to za 4,3 posto na godišnjoj razini, znatno brže nego u prethodnom kvartalu.

Pročitajte više