Potvrđena optužnica protiv odvjetnika Lubine, tužiteljstvo traži godinu zatvora

Foto: Google street view

OPTUŽNO vijeće splitskog Općinskog suda potvrdilo je optužnicu protiv splitskog odvjetnika Željka Lubine, kojeg Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tereti za davanje lažnog iskaza prilikom upisa Odvjetničkog društva Lubina i Čutura u srpnju 2013. godine.

Lubinu su optužili da je zatajio porezni dug od 4,7 milijuna kuna odvjetničkog društva Lubina i drugi u kojem ima 75 posto udjela, odnosno, da je dao izjavu da ni on, ni društvo ne duguju porez, doprinose i plaće radnicima znajući da to nije istina. 

Sud je nakon tjedan dana donio rješenje o upisu u registar suda.

Državno odvjetništvo inače za Lubinu traži godinu dana zatvora.

Tužio Promet na više od 20 milijuna kuna

Kada je optužnica podignuta, potkraj 2013. godine, Lubina nam je ustvrdio kako se radi o "pizdarijama" i da u Državnom odvjetništvu ne znaju osnove trgovačkog prava. Smatra da je ovo osveta Državnog odvjetništva jer je svojedobno podnio kaznenu prijavu protiv tadašnjeg ravnatelja USKOK-a Dinka Cvitana i zamjenice Natalije Petković. 

Lubina je u međuvremenu osuđen nepravomoćno na dvije godine godine zatvora za malverzacije u Laurusu početkom 90-ih. U tijeku je spor sa splitskim Prometom, Lubina je tužio na više od 20 milijuna kuna zbog devet autobusa koje je otkupio od slovenskog A-Cosmosa, a Promet ih je koristio nakon isteka leasinga. Zasad su mu nepravomoćno odbili tužbu. 

Pročitajte više