Potvrđena presuda: Sarkozy mora provesti godinu dana u kućnom pritvoru s narukvicom

Foto: EPA

FRANCUSKI prizivni sud potvrdio je zatvorsku kaznu bivšem predsjedniku Nicolasu Sarkozyju za korupciju i trgovinu utjecajem. Sud je naredio Sarkozyju da odsluži jednogodišnju kaznu kod kuće, pri čemu mora nositi elektroničku narukvicu. Sarkozy je za pokušaj podmićivanja suca u zamjenu za informacije o pravnom slučaju u koji je bio upleten prvotno osuđen 2021. 

Bio je to prvi put u modernoj francuskoj povijesti da je bivši predsjednik osuđen na zatvorsku kaznu zbog korupcije. Uložio je žalbu na presudu. 68-godišnji Sarkozy, koji je bio francuski predsjednik od 2007. do 2012. i još uvijek je utjecajna osoba, i dalje poriče nedjelo, piše The Guardian

Tri godine ne smije obnašati javnu dužnost

Njegovi odvjetnici su najavili kako će presudu osporiti na najvišem francuskom sudu. "Nicolas Sarkozy je nevin. Iznijet ćemo ovo do kraja. Tek smo na početku procesa", rekla je novinarima njegova odvjetnica Jacqueline Laffont. Puna Sarkozyjeva kazna iznosi tri godine zatvora, što uključuje dvije godine uvjetno i jednu godinu koju je mogao odslužiti kod kuće s elektroničkom narukvicom. 

Također mu je izrečena trogodišnja zabrana obnašanja javne dužnosti. Ako Sarkozy doista ospori presudu na najvišem francuskom sudu, izvršenje kazne neće početi dok taj sud ne donese odluku. Slučaj je bio usredotočen na optužbe da su Sarkozy i njegov odvjetnik Thierry Herzog sklopili dogovor sa sucem kako bi dobili i razmijenili informacije o pravnoj istrazi.

Suđenje je uslijedilo nakon što su istražitelji prisluškivali dvije Sarkozyjeve službene telefonske linije i otkrili da je imao i treću, neslužbenu telefonsku liniju, preko koje je komunicirao s Herzogom. Sadržaj ovih telefonskih poziva doveo je do presude za korupciju 2021.

U studenom mu počinje još jedno suđenje

Prvog dana žalbene rasprave u prosincu prošle godine Sarkozy je rekao da nikada nikoga nije podmitio. Slučaj je jedna od mnogih pravnih istraga koje su pokrenute protiv Sarkozyja otkako je napustio dužnost. U studenom ove godine ponovo mu počinje suđenje u žalbenom postupku u tzv. slučaju Bygmalion, u kojem je prvo bio osuđen na godinu dana zatvora. 

U tom slučaju tužiteljstvo je optužilo Sarkozyjev tim da je potrošio gotovo dvostruko više od zakonskog limita na njegovu raskošnu reizbornu kampanju 2012., koristeći lažne naplate tvrtke za odnose s javnošću pod nazivom Bygmalion. On je negirao bilo kakvu krivnju.

Pročitajte više