Potvrđene presude za "slavljeničku" pucnjavu ispred kafića u Splitu

Foto: FaH

VRHOVNI sud potvrdio je osuđujuću presudu Željku Rajiću i Luki Buzdovačiću za pucnjavu ispred kafića Krom u kojoj su ranjene tri osobe tijekom slavlja pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad Njemačkom 12. lipnja 2008. godine. 

Na ponovljenom suđenju osuđeni su na dvije, odnosno, godinu i pol zatvora. Dobili su po pola godine zatvora manje nego na prvom suđenju. Na presudu su se žalili branitelji Boris i Borivoje Milošević, a i Državno odvjetništvo, koje je tražilo strože sankcioniranje. Obrana se žalila na bitnu povredu, pogrešno utvrđeno činjenično stanje te odluku o kazni. Tražili su ponovljeno suđenje, eventualno, niže, odnosno, uvjetne kazne zatvora.

Rajić nije htio odgovarati na pitanja, niti govoriti o pucnjavi

Vrhovni sud zaključio je da žalbe nisu osnovane. Smatraju da je prvostupanjski sud potpuno utvrdio činjenice i izveo valjane zaključke. Rajić je tvrdio kako nije dokazano da bi upravo on pucao put Kroma i da je s dva hica pogodio i ranio Igora J. i Brunu B., jer se to ne može utvrditi temeljem snimki nadzornih kamera i nalazom vještaka balističara. Vrhovni sud pozvao se na Rajićevu šturu obranu u kojoj se u pogledu pucnjave nije htio izjasniti te je odbio odgovarati na pitanja. Tvrdio je da je samo spašavao Buzdovačića i sebe, dok je Buzdovačić naveo kako je bježeći prema banci zatekao Rajića koji se držao za ruku, a kraj nogu mu je bio veliki crni pištolj kojeg je uzeo s poda i ispalio šest metaka.

Prema tome, zaključuje Vrhovni sud, iz obrane samih optuženika proizlazi da je pištolj bio u posjedu Rajića, dok Buzdovačić ne spori da je pištolj uzeo i nastavio pucati. Iz nalaza vještaka proizlazi da je ispaljeno najmanje osam hitaca iz pištolja kalibra 9 milimetara. Po jedan metak pogodio je Igora J. i Brunu B., a dva metka Stipu U., za kojeg je nesporno utvrđeno da ga je pogodio Buzdovačić.

Vještak za balistiku izričit je da se na gotovo istom mjestu nalazio drugi strijelac koji je pogodio Igora J. i Bruna B. Rajić ne spori da je bio na tom mjestu, a što je vidljivo iz snimki nadzora Raiffeisen banke. Nema dvojbe da je upravo Rajić pucao iz pištolja, zaključio je Vrhovni sud.

Nije nužna obrana

Nisu prihvatili da se radi o nužnoj obrani. Tučnjavu u kafiću isprovocirao je Buzdovačić, koji je prilikom ulaska namjerno snažno gurnuo stol preko cijelog kafića, sukobio se s vlasnikom koji je invalid bez desne noge, potom je došlo do sveopćeg sukoba koji se preselio ispred kafića. Smatraju da Buzdovačić nije bio životno ugrožen jer u sukobu nije upotrebljeno nikakvo oružje. Ne može se, stoga, govoriti da je pucanje iz pištolja Željka Rajića bilo prijeko potrebno da bi se od Buzdovačića otklonio napad, a posebno da bi Buzdovačić morao zapucati da se obrani.

Vrhovni sud smatra da su izrečene sankcije primjerene, s obzirom na dosadašnju osuđivanost optuženika te bezobzirnost i ustrajnost pri počinjenju djela.

Pročitajte više