Potvrđeno da je papa Benedikt bio istraživan kao suučesnik u seksualnom zlostavljanju

Foto: EPA

NJEMAČKI tužitelji istraživali su pokojnog papu Benedikta XVI. kao mogućeg suučesnika u seksualnom zlostavljanju dok je bio nadbiskup u južnoj Njemačkoj, ali su istrage odbačene zbog nedostatka dokaza, objavili su u utorak tužitelji u Münchenu.

Istraga je obuhvatila tri visoka katolička svećenika, naveli su istražitelji. Među njima su pokojni papa Benedikt, koji je kao kardinal Joseph Ratzinger bio nadbiskup Münchena i Freisinga od 1977. do 1982., kao i njegov nasljednik, kardinal Friedrich Wetter, te tadašnji generalni vikar Gerhard Gruber, koji je obavljao administrativne dužnosti u nadbiskupiji.

Benediktu se zamjera da nije odlučno djelovao

Postupci su jedan za drugim odbačeni nakon što istrage nisu uspjele osigurati odgovarajuće dokaze o kriminalnom ponašanju osoba odgovornih za crkveno osoblje, rekli su tužitelji. Oni su istraživali više od 40 slučajeva sumnji na kaznena djela vezana uz prijavu o zlostavljanju, objavljenu u siječnju 2022. 

Prostori u nadbiskupiji pretraženi su u veljači prošle godine. Pokojni papa Benedikt našao se na udaru optužbi da nije dovoljno odlučno djelovao protiv svećenika optuženih za zlostavljanje dok je bio nadbiskup i prefekt Kongregacije za nauk vjere, između 1981. i 2005. godine.

Sve više katolika u Njemačkoj istupa iz Crkve

Izabran je za papu u travnju 2005., a dao je ostavku u veljači 2013. Preminuo je u prosincu 2022. u 95. godini. U izvješću o seksualnom zlostavljanju u nadbiskupiji Münchena i Freisinga, objavljenom početkom 2022., navodi se da je bilo najmanje 497 žrtava i 235 navodnih počinitelja zlostavljanja u razdoblju između 1945. i 2019.

U Njemačkoj sve više katoličkih vjernika u posljednje vrijeme istupa iz Crkve, što se smatra posljedicom izvješća o zataškavanju seksualnog zlostavljanja djece i mladih. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više