POTVRĐENO INDEXU Europska komisija istražuje Murganićku zbog darova privatnom vrtiću

Foto: Screenshot/Hina

NAKON što je Index pozvao hrvatske građane da Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike te ministricu Nadu Murganić prijave europskom antikorupcijskom uredu OLAF, kao i nakon niza članaka i medijskih priloga koji su tematizirali aferu paketići koju je otkrila Nova TV, iz Europske komisije (EK) potvrdili su nam da su pokrenuli istragu ovog slučaja.

Podsjećamo, ministrica Murganić je prošli tjedan u privatnom katoličkom vrtiću podijelila paketiće financirane europskim sredstvima iz fondova za socijalnu politiku i pomoć najpotrebitijima, a kada su to novinari otkrili, uslijedio je niz nesuvislih objašnjena od strane ministrice i njene državne tajnice Margarete Mađerić, koja su otvorila samo nova pitanja, dok na stara nisu ponudila uvjerljive odgovore.

U svakom slučaju, afera je odjeknula i u Bruxellesu, kako je u odgovoru na Indexov upit potvrdila i glasnogovornica Europske komisije Sara Soumillion, inače zadužena za pitanja socijalne politike.

Moguća je i obustava isplate europskih sredstava za najsiromašnije u Hrvatskoj


“Svjesni smo medijskih izvještaja i istražujemo što se dogodilo. Službe Europske komisije zatražile su od nacionalnih vlasti objašnjenje u vezi navodnih nepravilnosti”, odgovorila je glasnogovornica EK.

Dodatno je navela kako se sredstva iz Fonda za pomoć najpotrebitijima (FEAD) raspodjeljuju po principu zajedničkog upravljanja - EK određuje prioritete na europskom nivou, a članice su odgovorne za implementaciju i nadgledanje programa pomoći. Iz EK naglašavaju da je Fond zamišljen kao “pomoć u borbi protiv siromaštva” preko kojega se osigurava konkretna materijalna pomoć poput “hrane, odjeće ili drugih esencijalnih stvari”.

Komisija nam je objasnila i kakve su sankcije moguće ako se utvrde nepravilnosti, primjerice smanjenje europskih sredstava u iznosu koji je zloupotrijebljen ili potrošen mimo važećih pravila. “U ozbiljnim slučajevima slabog upravljanja i uspostavljenog kontrolnog sustava na nacionalnom nivou, moguće je i posve obustaviti isplatu”, kažu iz Europske komisije za Index.

Dakle, preostaje nam se nadati kako se nesposobnost Nade Murganić i njenog tima da obavljaju svoj posao nalazi u onoj međuzoni u kojoj će od strane Europske komisije dobiti malu packu i biti natjerani da se poprave, a ne da su stvari već toliko zeznuli da se zbog njih najsiromašnijima u Hrvatskoj obustavi pomoć koju financira EU.

Pročitajte više