Amerika je jučer donijela povijesnu odluku. Sad je pred Zelenskim novi izazov

Foto: Profimedia

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost Zastupničkom domu američkog Kongresa što je nakon višemjesečne odgode odobrio novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 61 milijardu dolara nakon mjeseci odgode. Rekao je da bi ta pomoć mogla spasiti tisuće života. Iako nije neuobičajeno da o budućnosti neke zemlje odlučuju političari, neobično zvuči da opstanak jedne nacije ovisi o glasanju koje je održano 8000 kilometara dalje.

Za Ukrajinu je šestomjesečno čekanje na ovaj vojni paket bilo skupo koliko i frustrirajuće. Manjak streljiva koštalo je Ukrajinu života i teritorija. U ovom razdoblju kad potpora i pomoć stižu na kapaljku, ovo je bila velika stvar za Kijev. Isporuka američkog naoružanja omogućit će ukrajinskim trupama da učine i više od toga da samo izdrže. Ali to ipak nije čarobni štapić, piše BBC.

Što donosi paket pomoći?

Vjerojatno će uključivati sustave protuzračne obrane, projektile srednjeg do dugog dometa i topničke granate. Nedavni manjak resursa i oružja na ukrajinskoj strani doveo je do toga da su ruske snage zauzele još stotine četvornih kilometara teritorija. Kada pomoć stigne, Ukrajina bi mogla narušiti rusku zračnu nadmoć, osujetiti njihove linije opskrbe i usporiti napredovanje trupa.

Za vojnika Vitalija, s kojim je BBC razgovarao u središtu Kijeva, važno je usredotočiti se na pozitivne stvari: “Svaki cent je važan. Jako je potreban. Trebamo sve. Svaki okvir s mecima, svaki cent, svaku pozitivnu misao. Trebamo sve”.

Prilikom posjeta Donjeckoj regiji u ožujku, vojnici su za BBC rekli da većina topničkih udara dolazi s ruske strane. Gradovi poput Kostjantinivke i Kramatorska spremali su se za najgore. Ova pomoć bi mogla spasiti te gradove. Ukrajini to neće dati trenutno sredstvo da počne oslobađati teritorij i prisiliti Rusiju da se  povuče, ali otvara mogućnost da se to dogodi u budućnosti.

Bez ove pomoći Ukrajina bi izgubila rat

U Kijevu i Washingtonu postoji suglasje da bi bez ove američke pomoći Ukrajina izgubila rat.

U mučno nedjeljno jutro, toplina kijevskog metroa ugodnija je od vlažnih gradskih ulica. Ovdje BBC upoznaje Maksima, koji je zadovoljan što je američka pomoć konačno odobrena: “Stvarno sam sretan zbog toga. Samo sam malo razočaran što je trajalo toliko dugo. U svakom slučaju, bolje ikad nego nikad”.

Maksim je frustriran raspravom o tome treba li Ukrajina pregovarati o miru s Rusijom nauštrb teritorija: “Rusija ne želi pregovarati. Oni ne žele dogovor za koji Europa i SAD misle da će okončati ovaj rat. Oni žele sve”.

Reporter susreće i Vitu koja drži sina za ruku: “Kako inače Ukrajina može preživjeti bez toga? Ne može. Mi nemamo takvu vojsku i oružje”. Potom postaje emotivna: “To je nemoguće. Jako trebamo pomoć, želimo da nam djeca prežive, pa čekamo”.

Zadnjih pola godine otkrilo dominaciju Rusije i nesposobnost Europe

Prošlih šest mjeseci ne samo da je otkrilo dominaciju Rusije, već i nesposobnost Europe da pruži istu razinu podrške kao SAD.

“Moramo razmisliti o hipotetskoj mogućnosti da sljedeći paket američke pomoći neće proći", kaže Mikola Bjeljeskov, znanstveni suradnik na Ukrajinskom nacionalnom institutu za strateške studije: “Zato je na Velikoj Britaniji i kontinentalnoj Europi da povećaju proizvodnju oružja kako bi ispunili zahtjeve Ukrajine”.

Što se tiče realnog cilja ove godine za Kijev, Mikola se nada da će ova američka pomoć pomoći stabilizirati prve crte bojišnice.

Izazov za Zelenskog

Unatoč obnovi zapadnog jedinstva, ukrajinski je problem uvijek bilo vrijeme koje je potrebno da pomoć stigne. Ruski predsjednik Vladimir Putin sigurno nema toliko političkih prepreka kada je riječ o vojnim izdacima.

Demokratske odgode nisu vezane isključivo za saveznike u inozemstvu - Ukrajina ima vlastitih problema s mobiliziranjem dovoljnog broja ljudi za ratne napore. Kontroverzni zakon o vojnom roku upravo je donesen nakon višemjesečne rasprave i izmjena.

Izazov za predsjednika Zelenskog sada je odvojiti politiku od borbi. Bit će pod pritiskom da ova najnovija američka isporuka bude vidljiva na frontu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.