Povijesne vrućine u Japanu, dosad umrle 44 osobe

Foto: EPA

NAJMANJE 44 osobe umrle su od posljedica velikih vrućina koje već tjednima haraju Japanom.

Samo jučer je od vrućina umrlo 11 osoba. U središtu Tokija jučer je izmjereno 38 Celzijevih stupnjeva, dok je u obližnjoj Kumagayi temperatura narasla do čak 41,1 stupanj, što je ujedno i najviša temperatura ikad izmjerena u Japanu.

Prema najavama meteorologa, paklene vrućine trebale bi se nastaviti i u danima koji slijede, i to u većem dijelu otoka Honshu, Shikoku i Kyushu, dok se na Hokkaidu očekuju temperature primjerenije ovom dobu godine.

Lokalne vlasti upozoravaju stanovnike da ne izlaze na ulice po najvećoj vrućini. "Opasnost od vrućina je ekstremno visoka. Zaštitite se, pijte mnogo vode i izbjegavajte izlazak na sunce i korištenje klima uređaja", upozorili su.

Tokijski vatrogasci otkrili su kako je u nedjelju na terenu bilo 3100 vozila hitne pomoći, najviše u jedan dan od 1936. godine. 

Analitičar AccuWeathera Joel N. Myers kaže da vjeruje da je od vrućina već umrlo nekoliko stotina ljudi, iako službene brojke pokazuju da je broj mrtvih do sada došao na 44. Napominje i kako se sumnja da će taj broj rasti.

Pročitajte više