Povijesni dan za industriju kriptovaluta, evo što se događa

Foto: Shutterstock

DANAS će u SAD-u prvi put biti pokrenuto burzovno trgovanje bitcoin ETF-ovima, što je prekretnica za industriju kriptovaluta. Uskoro bi istim putem mogle krenuti i druge kriptovalute. Dugo očekivani ProShares ETF ponudit će nove ugovore, odnosno opcije o naknadnoj kupnji ili prodaji po unaprijed dogovorenoj cijeni, umjesto samog bitcoina, piše CNBC.

"ETF predstavlja odstupanje od onoga što je danas dostupno na tržištu. To je ono što investitore zanima", rekla je Karan Sood, direktorica Cboe Vesta, platforme za financijsko savjetovanje u McLeanu u američkoj saveznoj državi Virginiji.

Trenutačno investitori mogu kupiti bitcoin preko mjenjačnica digitalnih valuta, ali postoje sigurnosni problemi. Neke brinu hakeri ili gubitak takozvanih privatnih ključeva koji im omogućuju pristup njihovoj imovini. Druga mogućnost, bitcoin zaklade, nudi lakši način dodavanja bitcoina u portfelje putem posredničkih računa ili računa za mirovinu. No, takvo bi posjedovanje moglo donijeti veće naknade, a vrijednost možda ne odražava promjene cijena digitalne valute.

Iako ETF za bitcoin ne nude ono što industrija u konačnici želi - fondove koji izravno ulažu u digitalnu valutu - pružaju nove mogućnosti, jer se kompanije bore za zeleno svjetlo Komisije za vrijednosne papire i burze za pokretanje redovnih bitcoin ETF-ova.

Skočila cijena bitcoina

Cijena bitcoina skočila je u ponedjeljak više od dva posto na 61.958,24 dolara. Potencijalni ulagači moraju razmotriti nekoliko stvari prije nego što investiraju u bitcoin ETF-ove, smatraju financijski stručnjaci. Iako ovi fondovi mogu imati "vrlo visoku korelaciju" s bitcoinom, imovina neće odražavati vrijednosti digitalne valute jer prati cijenu ovih opcija u budućnosti, ističe Sood.

Osim toga, vlasništvo nad pojedinačnom imovinom košta više. No, neki su ulagači spremni platiti više za likvidnost, skrbništvo i izvršenje ETF-a u odnosu na upravljanje samom valutom sami. Ipak, neki savjetnici vide digitalne valute kao spekulativno sredstvo i kažu da klađenje na cijene u budućnosti može biti nepredvidljivo.

"To bi bio najveći rizik koji ste ikada preuzeli", rekao je Jordan Benold iz Benold Financial Planninga u Prosperu u Teksasu, objašnjavajući kako nestabilnost bitcoina u kombinaciji s opcijama u budućnosti može biti čisto kockanje: "U ovom trenutku bio bi to poker s visokim ulozima".

"Vrijednost bitcoina proizlazi iz ponude i potražnje kod nestabilne i nepredvidive skupine tržišnih sudionika, što ga čini neprikladnim za investicijski portfelj", rekao je Anthony Watson, osnivač i predsjednik Dearborna, investicijskog savjetnika za mirovinske fondove iz Michigana.

Međutim, ako su nečija mirovinska štednja i drugi ciljevi dobro zbrinuti i taj netko ima "novac za zabavu" koji želi uložiti u bitcoin opcije, neki savjetnici nisu protiv minimalne količine eksperimentiranja.

"Rekao bih samo da to učinite u vrlo, vrlo malim razmjerima. Tek toliko da umočite nožni prst", rekao je Benoldza CNBC.

Pročitajte više