Povijesni deal: Spajaju se PSA Peugeot i Fiat Chrysler

Foto: EPA

TALIJANSKO-AMERIČKI proizvođač automobila Fiat-Chrysler i francuska PSA grupa, vlasnik Peugeota, objavili su uvjete spajanja kojim bi nastao novi transatlantski automobilski div s oko 410 tisuća zaposlenih i zajedničkim prihodima od 190 milijardi dolara.

Obvezujući sporazum očekuje se za nekoliko tjedana, a sjedište zajedničke kompanije bilo bi u Nizozemskoj, gdje je sada sjedište Fiat Chryslera. Trenutni predsjednik Fiat Chryslera John Elkann bit će i predsjednik zajedničke tvrtke, a izvršni direktor (CEO) bit će direktor PSA grupe Carlos Tavares.

Automobilske kompanije suočene su sa skupim tehnološkim i regulatornim izazovima, prisiljene su značajno ulagati u elektrifikaciju, smanjenje emisija štetnih plinova i novu tehnologiju visoko automatizirane vožnje, a istodobno ih muči slabljenje potražnje.

Prodali  8.7 milijuna vozila prošle godine

Dioničari svake od dviju automobilskih kompanija imali bi 50 posto zajedničke tvrtke koja bi se svrstala među najveće proizvođače automobila u svijetu. 

Fiat Chrysler i PSA prošle su godine prodali ukupno 8,7 milijuna vozila, dok je GM prodao 8,3 milijuna, a Volkswagen i Toyota svaki po nešto iznad 10 milijuna.

U Fiat-Chrysleru se u prvoj polovini godine povela rasprava o mogućnosti povezivanja s Peugeotom, da bi potom uprava ipak predložila 35 milijardi dolara vrijedno spajanje s Renaultom, procjenjujući da bi im to donijelo više koristi.

Prekinuli pregovore s Renaultom

U lipnju je predsjednik uprave talijansko-američke kompanije John Elkann prekinuo pregovore nakon intervencije dužnosnika francuske vlade koji su tražili od Renaulta da prvo riješi probleme u odnosu s japanskim partnerom Nissanom.

Elkann je tom prilikom potvrdio da nastavljaju potragu za partnerom, a prekjučer je neimenovani izvor za Reuters izjavio da razgovaraju sa PSA-om.

Francuska država ima 12 posto udjela u PSA-u preko državne banke BPI, a vlasničke udjele drže i obitelj Peugeot i kineska vlada. Kineska prisutnost mogla bi biti sporna za Sjedinjene Države u slučaju povezivanja, s obzirom na aktualne trgovinske napetosti između Kine i SAD-a.

CNN izvještava da su Fiat Chrysler i vlasnik Peugeota pristali da se spoje u mega auto dogovoru

Uskoro opširnije

Pročitajte više