Povjerenik Europske komisije: Crna Gora je najnapredniji kandidat za ulazak u EU

Foto: EPA, Shutterstock

Povjerenik Europske komisije za proširenje Oliver Varhelyi izjavio je danas tijekom službenog posjeta Crnoj Gori da je došao s jasnom porukom. Crna Gora je najnapredniji kandidat u pristupnim pregovorima te su joj vrata EU-a širom otvorena.

"Crna Gora je najnaprednija zemlja kandidat u pristupnim pregovorima. Svi smo spremni zatvoriti privremena mjerila, naš cilj je da Crnu Goru pokrenemo na sljedeću razinu", ocijenio je Varhelyi.

Milatović:Crna Gora mora iskoristiti priliku

Varhelyi se sastao s najvšim crnogorskim dužnosnicima.

Crnogorski premijer Milojko Spajić zahvalio se Varhelyiju na snažnoj podršci, dok je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao tijekom susreta kako Crna Gora mora iskoristiti veliku priliku i povoljan trenutak da ubrza svoj europski put. Milatović je, kako je priopćeno iz njegova ureda, tijekom susreta sa Varhelyiem ponovio očekivanje da će Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu do 2028. godine postati punopravna članica Europske unije.

Gostujući u dnevniku Televizije Crne Gore, Varhelyi je rekao da je naredni cilj da ta zemlja napreduje ka sljedećoj razini pregovora, a to je zatvaranje privremenih mjerila u Poglavljima 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava.

"Još imamo brojna pitanja koja trebaju rezultate, to zovemo privremena mjerila Poglavlja 23 i 24. To znači, ako Crna Gora želi prijeći u narednu fazu pregovora, što znači da ih završi i dobije članstvo, još ostaje rad u pravosuđu i nastavak borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije", rekao je Varhelyi.

Varhelyi: Vrata EU širom su otvorena za Crnu Goru

“S novom Vladom, s novom koalicijom na vlasti i novom parlamentarnom većinom, vidjeli smo rezultate u reformama. To je stvorilo potpuno drugačiju atmosferu u Bruxellesu. Crna Gora je pokazala da nije samo voljna, već i sposobna ostvariti rezultate", rekao je Varhelyi za TVCG.

Crna Gora je nakon dugogodišnje stagnacije, ponovo pokrenula pristupne pregovore s Europskom unijom nakon što je u prosincu kompletiran Ustavni sud te zemlje te izabran državni odvjetnik. Za ta imenovanja u crnogorskom pravosuđu bila je potrebna dvotrećinska podrška zastupnika koja nije postojala u prethodne četiri godine.

Crna Gora od 2012. vodi pristupne pregovore s EU-om, do sada je otvorila 33 poglavlja, a privremeno zatvorila tri.

Posljednje poglavlje zatvorila je prije četiri godine u vrijeme vlasti Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića.

Pročitajte više