Ramljak: Zaustavili smo pad prodaje u Konzumu

Foto: Index

DANAS se sastalo Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora kako bi usuglasilo popis i odobrilo isplatu potraživanja koja prema koncernu i njegovim tvrtkama imaju najmanji dobavljači - obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) te mikro i male tvrtke, za što je iz posljednjeg kredita Agrokoru namijenjeno 30 milijuna eura.


Očekuje se kako će izvanredni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, održati konferenciju za medije na kojoj će iznijeti najnovije informacije vezane uz stanje u koncernu.

Video konferencije pogledajte ovdje:

14:55 Medijima se obratio Ramljak koji je poručio da sutra počinju isplate starog duga za 2100 dobavljača koji su prijavili potraživanja.

"Radi se o 1200 dobavljača koji su uglavnom OPG-ovi, obrti i mikropoduzeća prema kriteriju prihoda do 5,2 milijuna kuna godišnje. Isplate kreću i trajat će sljedećih nekoliko tjedana. Odluku je odobrilo Vjerovničko vijeće i ti dobavljači će biti isplaćeni u stopostotnom iznosu", poručio je Ramljak.

"Popis dobavljača je dugačak i vjerujem da su mogući neki propusti na tom popisu. Zato smo otvorili email adresu kako bi se javili oni koji misle da im pripada taj iznos i da bi se sukladno tomu napravile korekcije. Za to je osiguran određeni iznos", dodao je povjerenik.

14:58 Prokomentirao je i indirektno financiranje od strane Nexus grupe.

"Indirektno financiranje je bilo samo u slučaju s Nexusom. Drugi fondovi za gospodarsku suradnju u kojima je Agrokor jedan od investitora ulagali su u projekte inicirane od strane Agrokora i smatram da je to normalan način financiranja s povratima. S Nexusom ćemo ulaganja morati riješiti kroz proces nagodbe. Nije tu pitanje dobrog ili lošeg ulaganja, nego je li postojalo odobrenje za to ulaganje", zaključio je Ramljak.

15:00 Ramljak je rekao da je zaustavljen pad prodaje u Konzumu.


"Na dnevnoj bazi imamo neke male minuse, ali trend pada je zaustavljen i prodaja je u odnosu na ovaj dan prošle godine manja za 2.2%, što je jako dobro, dok se za prvih sedam mjeseci kreće ispod 10%", poručio je Ramljak.

15:03 Upitan o reviziji imovine, rekao je kako će točne brojke objaviti u rujnu te da trenutno nema točnih podataka. Na kraju je poručio da jako puno investitora pokazuje interes na dnevnoj bazi za sve Agrokorove kompanije.

Kreće isplata starih dugova OPG-ovima, obrtnicima i mikro dobavljačima Agrokorovih kompanija

Nakon završene sjednice Vijeća, objavljeno je priopćenje o donesenim odlukama na sjednici.

"Danas je u prostorijama Agrokora održana peta sjednica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora d.d. na kojoj je donesena odluka o isplati punog iznosa tzv. starog duga, odnosno dugova dospjelih prije otvaranja postupka izvanredne uprave svim OPG-ovima, obrtnicima i mikro dobavljačima Agrokorovih kompanija koji su prijavili svoje tražbine", poručeno je u priopćenju nakon sjednice Vijeća.

"Članovi Privremenog vjerovničkog vijeća na prošloj su sjednici bili upoznati s kriterijima za isplatu starog duga dobavljačima, a na ovoj su im prezentirane i liste dobavljača koji zadovoljavaju kriterije za isplatu punog iznosa starog duga. Privremeno vjerovničko vijeće danas je za više od 2100 dobavljača Agrokora odobrilo plaćanje u ukupnom iznosu do 132 milijuna kuna. Veliki dobavljači i ostali vjerovnici bili su u ovoj odluci solidarni s najmanjim dobavljačima, kako bi samo ovoj kategoriji mogli biti isplaćeni puni iznosi duga", dodali su i podsjetili kako je 30 milijuna eura namijenjeno za isplatu starog duga.


"Podsjećamo, u ovu svrhu je u okviru novog financiranja izdvojen iznos od ukupno 150 milijuna eura za isplatu dijela starog duga svim dobavljačima Agrokora koji zadovoljavaju kriterije prezentirane Privremenom vjerovničkom vijeću, od kojeg je iznos do 30 milijuna eura namijenjen OPG-ovima, obrtnicima i mikro dobavljačima", stoji u priopćenju.

Na sjednici bili i predstavnici Sberbanka

Današnjoj sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća prisustvovali su gospođa Marica Vidaković kao predstavnica skupine vjerovnika "veliki dobavljači" te predstavnici Knighthead Capital Management, LLC kao predstavnici skupine vjerovnika "imatelji obveznica", predstavnici Sberbank of Russia kao predstavnici skupine vjerovnika "neosigurani vjerovnici i predstavnici Zagrebačke banke d.d. kao predstavnika skupine vjerovnika "osigurani vjerovnici", uz Antu Ramljaka, izvanrednog povjerenika Agrokora", objavljeno je u priopćenju za medije.

"Na popisu za plaćanje punog iznosa starog duga, koja kreću od sutra i trajat će sljedeća četiri tjedna, nalazi se više od 1200 dobavljača koji su prijavili tražbine, a spadaju pod kategorije OPG-a, obrta ili mikro dobavljača. Za svrhu ovog postupka mikro dobavljači definirani su kao poduzeća s prihodima u 2016. godini do 5,2 milijuna kuna ili koji za 2016. godinu ne prelaze granične pokazatelje ukupne aktive od 2,6 milijuna kuna i prosječno deset zaposlenika", poručili su iz koncerna i dodali kako su moguće greške u popisu dobavljača kojima treba isplatiti dug, pa su u te svrhe otvorili mail na koji se dobavljači mogu javiti.

O isplati ostalim dobavljačima odlučivat će se u kolovozu

S obzirom na to da je proces usklađivanja tražbina još u tijeku i nije završen, iznos isplate starog duga određen je prema podacima i stanju internog knjigovodstva dužnika, a uključuje dug dospio do otvaranja postupka izvanredne uprave, poručili su iz koncerna.

"Kako je zbog stanja knjiga Agrokorovih kompanija i velikog broja od preko dvije tisuće dobavljača, koji su obuhvaćeni ovim plaćanjem, moguće da dođe do manjih propusta i pogrešaka, otvorena je posebna e-mail adresa: platni.promet@agrokor.hr, na koju se mogu javiti dobavljači na koje se odnosi isplata, a koji imaju pitanja u vezi s plaćanjem. Ako u sljedeća dva tjedna plaćanje još uvijek nije primio netko od dobavljača koji smatraju da ispunjavaju gore navedene kriterije, svakako se trebaju javiti na: platni.promet@agrokor.hr", dodali su.

Isplata dijela starog duga svim ostalim dobavljačima bit će predmet odlučivanja Privremenog vjerovničkog vijeća koje je planirano za drugu polovicu kolovoza.

Pročitajte više