Povjerenik UN-a za Siriju se u ponedjeljak sastaje s Rusima, i to bez Amerikanaca

Foto: FAH

POVJERENIK Ujedinjenih naroda za Siriju Staffan De Mistura danas je rekao kako će u ponedjeljak održati sastanak s ruskim zamjenikom ministra vanjskih poslova Genadijom Gatilovim, te da su Sjedinjene Države zasad odbile sudjelovati u bilo kakvom trilateralnom susretu.

UN-ov povjerenik i ruski zamjenik ministra će ocijeniti pregovore u kazahstanskoj prijestolnici Astani koji su planirani za 3. i 4. svibnja i kojima se želi ponovno uspostaviti primirje, kao i mogućnost održavanja susreta u Ženevi između zaraćenih strana u Siriji krajem svibnja, otkrio je De Mistura.

"Trilateralni susret- znate da je to bila mogućnost – odgođen je, te se neće održati u ponedjeljak. Taj će sastanak biti bilateralan... No trileteralni susret nije odbačen, samo je odgođen", rekao je novinarima.

Napad na sirijsku zračnu bazu


Sjedinjene Države su ovog mjeseca izvele napad projektilima na sirijsku zračnu bazu nakon napada kemijskim oružjem na Idlib u kojem je poginulo više desetaka ljudi i za kojeg su zapadne države optužile sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Ti su događaji povisili napetosti između Washingtona i Moskve, saveznice sirijske vlade.

"SAD pozdravlja razgovore s Rusijom vezane za politički proces u Siriji kojeg vodi UN, te smo se ranije susretali u trilateralnom obliku. No sada nemamo dogovorene takve susrete", naglasila je glasnogovornica SAD-a u Ženevi.

De Mistura je istaknuo i kako je njegov tim nedavno bio dio tehničkih razgovora u Teheranu koji su uvod u one u Astani koje organiziraju Rusija, Iran i Turska. Naglasio je kako je postignut "nekakav napredak po pitanju zatočenika...kao i oko nekih pitanja vezanih za razminiranje".

Pročitajte više