Povjerenstvo: Dužnosnici moraju pratiti propise da bi izbjegli sukob interesa

Foto: Ličko-senjska županija

Javni dužnosnici osim podnošenja valjanih imovinskih kartica moraju pratiti i poštivati sve propise da bi radili odgovorno i moralno te da bi izbjegli sukob interesa, poručili su u Gospiću predstavnici Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa.

"To ujedno jača povjerenje građana u institucije", rekla je članica Povjerenstva Nika Nodilo Lakoš danas na edukaciji dužnosnika Ličko-senjske županije o sprječavanju sukoba interesa.

"Važno je unaprijediti svijest o značaju odredbi o sprječavanju sukoba interesa koje imaju i preventivni značaj"

Nodilo Lakoš pritom je istaknula važnost unapređivanja svijesti o značaju odredbi o sprječavanju sukoba interesa koje imaju i preventivni značaj i platforma su za razumijevanje sukoba između privatnog i javnog interesa u obnašanju javnih dužnosti.

Edukacijom se dužnosnicima želi ukazati na značaj transparentnog podnošenja imovinskih kartica, ali i upozoriti na loše primjere. Na skupu su bili ravnatelji i direktori ustanova pod ingerencijom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, predstavnici gradova i općina te župan Petry koji je zahvalio članovima Povjerenstva na datim smjernicama koje sprječavaju sukob interesa.

Prije dvije godine Zakon o sprječavanju sukoba interesa proširen na župane, gradonačelnike, načelnike...

"Iako se ni za koga ne može garantirati sa stopostotnom sigurnošću, mogu reći da su na području Ličko-senjske županije ljudi ušli u obavljanje svojih dužnosti otvoreno i časno”, rekao je Petry.

Prije dvije godine Zakon o sprječavanju sukoba interesa proširen je na župane, gradonačelnike, načelnike i njihove zamjenike, ravnatelje ustanova te članove uprava javnih poduzeća koja su u vlasništvu lokalnih i regionalnih jedinica.

Pročitajte više