Povjerenstvo neće istraživati Brkića, vjeruje da mu je brat dao skupi sat

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL, Patrik Macek/Pixsell

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa nije pokrenulo postupak protiv Milijana Brkića u slučaju skupocjenih satova jer je utvrdilo kako je riječ o satovima njegova brata

"Brat mi je poklonio sat"

"Netočno je da postoji nesklad između prijavljene imovine i stvarne imovine. Naime, ja nakon razvoda živim u stanu zajedno s bratom koji ima određen broj satova pa ih povremeno i nosim. Jedan od satova dobio sam od njega na poklon u listopadu 2017. godine. To nije bio novi sat, moj ga je brat nosio na ruci, a kako se ja bavim ronjenjem, on ga je skinuo s ruke i poklonio mi ga. Zato nemam kutiju. Brat mi je rekao da ne vrijedi 30 tisuća kuna", stoji u očitovanju Milijana Brkića Povjerenstvu.

U dopisu koji je Brkićev odvjetnik poslao Povjerenstvu stoji i izjava Joze Brkića.

"Ja sam poduzetnik iz Australije i koristim stan na adresi u Zagrebu zajedno sa svojim bratom. Imam veći broj satova koje nosim. Upoznat sam s činjenicom da neke od tih satova uzme moj brat Milijan i nosi ih. Međutim, to su moji satovi i ja se ne protivim da ih on nosi. Jedan sat sam mu i poklonio. To je sat za ronioce, a kako se moj brat bavi ronjenjem, ja sam mu sat poklonio i to na način da sam ga skinuo s ruke i poklonio mu ga. Milijan me pitao vrijedi li taj sat više od 30.000 kuna i ja sam mu odgovorio da ne vrijedi", izjava je Brkićevog brata Joze.

Nema postupka ni protiv Dalić i Bandića

Povjerenstvo temeljem očitovanja, s obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji registar pokretnih vrijednosti, nije imalo druge mogućnosti nego ukazati povjerenje dužnosniku i njegovom bratu da se ne radi o njegovim satovima osim jednog darovanog, rekla je članica povjerenstva Tatjana Vučetić.

Povjerenstvo je za tu marku sata doznalo da novi košta od 15.000 do 28.000 kuna, a obveza je dužnosnika prijaviti pokretninu vrijednosti koja prolazi 30.000 kuna.

Također je utvrdilo da nema osnove za pokretanje postupaka ni protiv bivše potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Dalić ni zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

U predmetu Dalić postupak je otvoren slijedom prijave po kojoj joj je Hanza medija pokrila troškove izdavanja i promocije knjige "Agrokor - Slom ortačkog kapitalizma".

Pročitajte više