Povjerenstvo potvrdilo otkrića Indexa o stanovima Damira Krstičevića

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

POVJERENSTVO za odlučivanje o sukobu interesa je danas donijelo odluku da je bivši ministar obrane i potpredsjednik vlade Damir Krstičević povrijedio odredbe Zakona o sprječavanju sukoba interesa jer nije opravdao nesklad u imovinskoj kartici, javlja HRT.

Povreda zakona utvrđena je za Krstičevića, jer je propustio navesti nekretninu u svom vlasništvu, piše Hina. Riječ je o stanu za koji je Krstičević tvrdio da je mu je dodijeljen, no Index je 2020. godine otkrio da ministar obmanjuje javnost.

On je govorio da mu je MORH dodijelio dvoetažni stan te je Index otkrio da se radi o dva stana u centru Zagreba koje je Krstičević kupio za 136.000 kuna.

Dva Krstičevićeva stana

Index je doznao da je riječ o dva stana u zagrebačkoj Novoj Vesi, površine 112.52 i 50.11 četvornih metara, koja su naknadno spojena u jedan površine 160 četvornih metara. Država je te stanove kupila 1998. i 1999. godine po cijeni od 2.2 milijuna kuna, a potom ih je prodala Krstičeviću za 136.176 kuna.

Iako je u Krstičevićevoj imovinskoj kartici pisalo da su to dva zasebna stana procijenjena na 2.3 milijuna kuna, Krstičević i MORH, prema pisanju medija, tvrde da je to jedan stan. Pored jeftine cijene stana, mediji ističu da je problematično i Krstičevićevo pravo da od MORH-a otkupi još jedan stan.

"Povjerenstvo u ovom slučaju neće dužnosniku izreći sankciju zato što je od prestanka njegovog mandata proteklo više od dvije godine", kazala je Majda Uzelac, predstojnica Ureda Povjerenstva, prenosi HRT.

Troje dužnosnika povrijedilo zakon, pokreću se dva postupka

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak u vezi s ravnateljicom uprave u Ministarstvu poljoprivrede Tatjanom Karačić i zamjenikom načelnika općine Sućuraj Predragom Trajkovićem.

Povreda je utvrđena kod pomoćnice ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne do 2021. Maje-Marije Nahod jer nije prijavila nekretnine, automobil i poslovne udjele bračnog druga.

"Njima i gradonačelnici Orahovice do 2020. Ana-Mariji Petin utvrđen je nesklad između podataka koje su stavili u imovinsku karticu i podataka koje je Povjerenstvo pribavilo od drugih nadležnih tijela pa su povrijedili zakon, ali im se neće izreći sankcija jer im je prestao mandat", kazala je članica Povjerenstva Maja Uzelac.

U pet slučajeva Povjerenstvo je donijelo odluke o nepokretanju postupka. One se odnose na ravnateljicu uprave u Ministarstvu poljoprivrede Tatjanu Karačić, osječko-baranjskog župana Ivana Anušića, gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića te načelnike Općine Rugvica Matu Čička i Sibinj Josipa Pavića.

Pročitajte više