Povjesničar Klasić o Vučiću: On živi u svom svijetu, tu argumenti ne pomažu

Foto: Robert Anic/PIXSELL, Hina

NAKON što je srpski predsjednik usporedio Oluju sa zločinima nacističke Njemačke, komentar smo zatražili od povjesničara Hrvoja Klasića.

Vučić je, podsjetimo, uoči obilježavanja 23. obljetnice Oluje, na skupu na kojem je Oluja nazvana "pogromom", rekao da je operacija motivirana mržnjom prema Srbima te usporedio Oluju sa zločinima nacista pod vodstvom diktatora Adolfa Hitlera.

>> Skandalozni Vučić usporedio Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom

Vučić je na tom skupu rekao da "nije nikakva slučajnost što su datumi zločina zbog različitosti zbog vjere i nacije isti jer su nacisti 4. kolovoza 1944. godine provalili u sigurno skrovište židovske djevojčice Ane Frank i odveli je u logor da umre".

"I u oba slučaja, jedina krivica i Ane Frank i Srba iz Krajine bila je ne nešto što su napravili, nego nečije uvjerenje da će bez njih neka zemlja, neki ljudi, biti ljepši i bolji. U oba slučaja traženo je i primijenjeno konačno rješenje. U oba slučaja, oni koji su drugačiji, optuženi su za samo svoje postojanje. I nije puka koincidencija to što je Hitler 1919. godine optužio Židove za to što se 'množe' i što je istu tu riječ - 'množili su se' - upotrijebio Tuđman u svom govoru u praznom Kninu, oslobođenom Srba, od vlastitih stanovnika", rekao je Vučić u obraćanju okupljenima.

"Vučić to govori zbog Kosova"

Hrvatski povjesničar Hrvoje Klasić je u razgovoru za Index ustvrdio da je Vučić poznat po selektivnom promatranju prošlosti, i to ne samo opće povijesti, nego i vlastite prošlosti.

"Vučić tumači prošlost, i svoju i generalno, onako kako njemu u datom trenutku najviše odgovara. Čini mi se da u ovom trenutku, iako su njegove izjave o Oluji uvijek vrlo slične i uvijek na jednak način ne uvažavaju kontekst i činjenice koje su se događale, te izjave treba promatrati kroz prizmu političke situacije u kojoj se on nalazi, a koja je vrlo loša. Naime, pitanje Kosova njemu se nameće kao velik problem, a očito da koristi svaku priliku da svojim ekstremizmom i srpskim nacionalizmom kompenzira probleme koji će nastati onog trenutka kad bude morao donijeti odluku o Kosovu", tumači Klasić u razgovoru za Index.

"Rat nije počeo u kolovozu 1995."

"Ono što pokazuje Vučić, ali ne samo on, da se na prošlost ne može gledati tako da svatko ima svoju kronologiju i da svatko kreće od onog trenutka za koji on procijeni da je početak nečega. Svakako trebamo voditi računa o onome što se događalo nakon Oluje, o tisućama spaljenih kuća, o stotinama ubijenih srpskih civila i granatiranju gradova tijekom Oluje koji su bili u sastavu tzv. Republike Srpske Krajine. Međutim, rat nije počeo u kolovozu 1995. i bilo bi fer od strane Vučića, kada već poziva na suosjećanje prema žrtvi, da se i on, ali i cijelo srpsko društvo, suoči s činjenicom da su u ljeto 1991. protjerani deseci tisuća Hrvata iz Banije, Like, Korduna, iz svojih kuća. Da su ubijene stotine civila, Hrvata, i da je počelo prekomjerno granatiranje brojnih hrvatskih gradova. Isticati jednu žrtvu, a potpuno ignorirati drugu, pokazuje da se ne radi ni o kakvom suočavanju s prošlošću, ni o želji da se na greškama prošlosti gradi bolja budućnost, nego se u prvom redu radi o običnom, prizemnom politikantstvu u dnevne svrhe", rekao nam je Klasić.

"Takvim ljudima nikakvi argumenti neće pomoći"

Našeg povjesničara smo potom pitali kako bi se, po njegovom mišljenju, Hrvatska trebala postaviti nakon skandalozne Vučićeve usporedbe Hrvatske s nacističkom Njemačkom.

"Ja nisam nikad bio u nekom državnom aparatu i ne znam što bi tu diplomacija trebala napraviti, radi li se možda na nekakvim diplomatskim notama. Ono što nama ide u korist je činjenica da međunarodna zajednica, Europska unija i svi relevantni državnici smatraju Slobodana Miloševića i velikosrpsku politiku s kraja 80-ih i početka 90-ih, glavnim krivcem i pokretačem ratova i nama je već to, da tako kažem, veliki plus što u tim razmišljanjima nismo usamljeni, nego je Vučić usamljen u svojim razmišljanjima. Bojim se da nekome tko ne samo da se nije pokajao nego ne želi ni priznati da je svojevremeno bio eksponent te politike i da je svojatao teritorij tuđe države, nikakvi argumenti neće pomoći. Oni su živjeli i žive u svom svijetu, za koji bih volio da smo mi kao društvo davno ostavili iza sebe", zaključio je Klasić.

Pročitajte više