Povjesničari pohranili šest stoljeća star čamac na dno jezera kraj Siska

Foto: Pixsell/Nikola Cutuk

JEDINSTVENI konzervatorski zahvat - drveni čamac (monoksil), star oko šest stoljeća, u jezero pokraj Siska pohranili su sisački konzervatori i povjesničari. 

S obzirom na očuvanost, vrijednost i nemogućnost restauratorskih zahvata na pronađenom monoksilu, konzervatorski su stručnjaci preporučili da ga se pohrani u umjetno jezero Ciglansku grabu na području grada Siska.

Izrađen prije šest stoljeća

Čamac je kao vrijedan arheološki eksponat pronađen prije tri tjedna u rijeci Kupi između Siska i Petrinje, a stručnjaci su procijenili da je izrađen prije šest stoljeća. Napravljen je od jednog komada izdubljenog debla, vjerojatno hrasta, a dugačak je šest metara.

Kako su rekli Krunoslav Zubčić iz Hrvatskoga restauratorskog zavoda i pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Sisku Ivana Miletić Čakširan, barem godinu dana na čamcu se neće moći pokrenuti konzervatorski zahvati pa ga je nužno pohraniti i zaštititi.

Na dnu jezera bit će prekriven muljem, konzerviran i izvrsno zaštićen. To je, inače, u svijetu uobičajena praksa, tvrde stručnjaci.

Akciju je proveo Hrvatski restauratorski zavod u suradnji s Gradom Siskom, sisačkim Gradskim muzejom te ronilačkim klubovima "Sisak" i "Orca" iz Petrinje. 

Pročitajte više