Povlače se sušene smokve iz Turske

Foto: Državni inspektorat

DRŽAVNI inspektorat RH izvijestio je u subotu potrošače da se opoziva proizvod Sušena smokva NATURA 200 g podrijetlom iz Turske, zbog povećane količine aflatoksin mikotoksina.

Proizvođač opozvanog proizvoda je turska tvrtka Kalkan Organik Tarim Urunleri Tasimailik Dis.Tic. LTD STi – Aydin, Turska, a uvozi i stavlja ga na hrvatsko tržište tvrtka Marjan voće d.o.o. iz Dugog Sela.

Obavijest se odnosi na proizvod pod oznakama: EAN KOD: 3859892798031, LOT broj proizvođača: 090021823-11-313, interni LOT broj Marjan voća: 313/21, najbolje upotrijebiti do 30. prosinca 2022. 

Proizvod nije u skladu s europskom Uredbom o utvrđivanju najvećih dopuštenih količina određenih kontaminanata u hrani.

Što su mikotoksini?

Mikotoksini su sekundarni produkti metabolizma koje plijesni sintetiziraju tijekom rasta na supstratima biljnog i životinjskog porijekla. Mikotoksini, kao česti one­čišćivači hrane, uz brojne značajne štete u gospodarstvu, uzročnici su različitih bolesti, najčešće putem hra­ne, rjeđe respiratornim putem.

Bolesti koje uzrokuju su mikotoksikoze. Mikotoksini predstavljaju veliki problem za ljude i životinje u brojnim zemljama svijeta. Prema procjeni FAO-a, 25% hrane koja se proizvodi u svijetu kontaminirano je mikotoksinima, objavila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Akutne mikotoksikoze uzrokuju unutarnja krvarenja, oštećenje bubrega i jetre (nekrozu i fibrozu) i drugo te se pojavljuju u zemljama lošeg socijalno-ekonomskog stanja zbog lošeg poljoprivredno-veterinarskoga standarda.

Pročitajte više