Povlači se kobasica zaražena opasnom bakterijom, prodavala se na tržnicama

Fotografija ne prikazuje kobasice spomenute u tekstu Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

Državni inspektorat obavijestio je potrošače o opozivu proizvoda: Domaća dimljena kobasica, 400g, LOT 6/19012024, upotrijebiti do 01.10.2024., zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije EU o mikrobiološkim kriterijima za hranu. Proizvođač kobasice je OPG Bočkinac, a sporni proizvod prodavao se na tržnicama u Murskom Središću, Ludbregu, Virju, Goričanu, Zagrebu, Zadru, Benkovcu, Vodicama, Viru, Pirovcu i Novalji.

Proizvođač je OPG Bočkinac, Matije Gupca 57, Bočkinci. Sporna se kobasica prodavala na tržnicama u mjestima Mursko Središće, Ludbreg, Goričan, Virje, Koprivnica, Zagreb, Zadar, Benkovac, Vir, Vodice, Pirovac, Novalja.

Opasna bakterija

Bakterija Listeria monocytogenes uzrokuje zaraznu bolest listeriozu koja može rezultirati preranim porodom i pobačajem tijekom trudnoće. Također, listerioza može zahvatiti središnji živčani sustav. Bakterija se nalazi u cijelom okolišu i u crijevima sisavaca (osim ljudi), ptica, ljuskara i paučnjaka.

Riječ je o bakteriji koja se može razmnožavati pri prilično niskim temperaturama skladištenja (+4°C), a zbog izrazite otpornosti i visoke koncentracije natrijevog klorida, listerija može preživjeti različite postupke koji se koriste prilikom obrade namirnica.

Kontaminirana hrana je glavni put prijenosa te bakterije iz okoliša na ljude.

Pročitajte više