Povratak Asterixa

ASTERIX i Obelix ponovno se vraćaju, objavljeno je još poetkom srpnja, a proteklog je vikenda izašao novi album "Asterix et la rentree gauloise", autora Renea Goscinnyja i Alberta Uderza.

Izdavač Abert Rene i urednica Sylvie Uderzo, autorova kći, pustili su u prodaju, s novim omotom i dodatnim tekstovima, album koji je prodavan samo jednom, kao dodatak kompletu video kaseta prije desetak godina.

Sve priče zamislili su Goscinny (pisac tekstova), preminuo 1977., i Uderzo (autor sličica). Kratke su i sadrže od jedne do pet stranica, a objavljene su u časopisu Pilote i drugim časopisima sedamdesetih godina.

Tu je i jedna neobjavljena priča "Lutece, Ville olympique" iz 1986., kad je Pariz bio u konkurenciji za Olimpijske igre, koju je napisao i nacrtao Uderzo, danas 76-godišnjak.

Uderzo u tom albumu nudi i priču koju je upravo završio s novim likom "Chanteclairix". Svakoj priči prethodi Uderzov uvod u kojem prepričava njezino nastajanje i dogodovštine vezane uz nju.

Urednica Sylvie Uderzo izjavila je da je to povijesno svjedočanstvo koje će razveseliti mlađe i starije obožavatelje Asterixa.

Na svim crtežima korišteni su novi tehnički postupci kako bi se poboljšalo boju i slova. Album sadržava 56 stranica, a u francuskom izdanju tiskan je u 1.500.000 primjeraka.

Prethodni album s avanturama malog Gala, "Asterix et Latraviata", izdan je 2001. u tri milijuna primjeraka na francuskom i pet milijuna primjeraka na drugim jezicima.

Prvi albumi iz šezdesetih godina imali su nakladu od 6000 primjeraka, a otada ih je prodano ukupno 300 milijuna. Asterix Francuzima ostaje omiljeni junak.

Pročitajte više