Povratak otpisanog: Rončević se vraća u Sabor, umjesto Škore

SVIMA kojima je nedostajao bivši ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, koji je nakon ubojstva Ivane Hodak iščezao, propao u zemlju dublje od prethodnika Ivice Kirina nakon lova na veprove, stiže utjeha. U ovo blagdansko vrijeme, vrijeme zajedništva i rehabilitacije posrnulih, HDZ će vratiti u igru svog možda i najgoreg ministra policije, ovisno o individualnoj procjeni rada bivšeg ministra Kirina.

Naime, Mandatno-imunitetno povjerenstvo danas je jednoglasno prihvatilo ostavku Miroslava Škore na dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru i predložilo da tu dužnost obnaša Berislav Rončević, također zastupnik HDZ-a, izabran u IV. izbornoj jedinici. Raspjevani je HDZ-ovac dao ostavku, jer mu je nakon nekoliko mjeseci mandata i davanja svoje plaće u humanitarne svrhe bilo dosta ocjena u medijima da su svi političari isti, odnosno lopovi.

"Kako će Rončević sada plaćati 11.500 kuna kredita mjesečno?"

Pa se, kako se ispostavilo, svjesno ili nesvjesno odlučio pomoći omraženom HDZ-ovom bivšem ministru u isplati vrtoglavog kredita za novi luksuzni stan koji si je zakapario gotovo istog dana kada mu je premijer predao Kirinovu palicu. Time je napokon odgovoreno na pitanje - "Kako će Rončević sada plaćati 11.500 kuna kredita mjesečno?", odnosno što će biti s njegovom karijerom koje mu nije osigurana glasovima na izborima u studenom prošle godine.

Kako kao ministar obrane u prvom mandatu Sanaderovog HDZ-a nije zaslužio visoko mjesto
na izbornoj listi za IV. izbornu jedinicu (između ostaloga i zbog afere "kamioni"), kao ni reizabrana pa smijenjena ministrica pravosuđa Ana Lovrin te Neven Ljubičić kojemu se nakon izbora gubi svaki trag, Rončević nije "prošao crtu" na izborima poput Lovrinke. Ona je također bila osmoplasirana, no u HDZ-ovoj najjačoj izbornoj jedinici. Rončević se tako nakon razrješenja nije mogao ušetati nazad u Sabor vlastitim snagama poput reaktivirane zastupnice Lovrin, nego je morao tražiti neka druga vrata, koja mu je danas otvorio Škoro.

"Znači li to da će svi, bez obzira na zasluge, dobiti zaštitu stranke?"

Član MIP-a Arsen Bauk iz SDP-a ocijenio je na sjednici da su Škorini "osobni razlozi" ostavke na zastupničko mjesto, kojima je oblatio tu javnu dužnost, kao i vraćanje lošeg ministra u Sabor, loša poruka koju HDZ šalje.

"Znači li to da će svi, bez obzira na zasluge, dobiti zaštitu stranke?", pitao je Bauk vezano za slučaj Rončević, a šef Povjerenstva Damir Sesvečan (HDZ) mu je na to odgovorio da nije na MIP-u da procjenjuje takve stvari.

A.B.
Foto: Index (montaža)

Pročitajte više