Powell: Američke snage bi se 2005. mogle početi povlačiti iz Iraka

AMERIČKE snage bi se ove godine mogle početi povlačiti iz Iraka dok iračke snage sigurnosti budu preuzimale brigu za sigurnost u toj zemlji, rekao je američki državni tajnik Colin Powell.

Powell u razgovoru za National Public Radio ipak nije mogao reći kako brzo bi se američke snage povlačile niti dati rokove kada bi sve snage mogle biti povučene iz Iraka.

Rekao je kako misli da će Iračka nacionalna garda i policija tijekom 2005. "biti u stanju preuzeti veći teret" održavanja sigurnosti i da će time biti smanjivan teret koji podnose američke snage i da bi se njihov broj trebao početi kretati "u drugom smjeru".

Sjedinjene Države imaju u Iraku oko 150.000 vojnika suočenih s pobunom, uključujući 12.000 koji su u posljednje vrijeme raspoređeni kao pojačanje za osiguravanje izbora 30. siječnja.

Powell je odbacio mogućnost da SAD bilo što poduzme da se odgode izbori u Iraku unatoč nasilju koje bi moglo spriječiti mnoge Iračane, posebice Sunite, da na njima sudjeluju.

"Ne možemo odgoditi izbore zbog toga što ima terorista i ubojica i elemenata bivšeg režima koji pokušavaju spriječiti da se izbori održe", rekao je on prema tekstu razgovora koji je u srijedu objavio State Department.

Pročitajte više