Powell doputovao u Tiranu

AMERIČKI državni tajnik Colin Powell doputovao je u petak u glavni grad Albanije Tiranu gdje bi zajedno s ministrima vanjskih poslova Hrvatske, Albanije i Makedonije trebao potpisati Jadransku povelju o približavanju tih zemalja Sjevernoatlantskom savezu.

Powella su u zračnoj luci "Majka Tereza" dočekali albanski premijer Fatos Nano, šef albanske diplomacije Ilir Meta i drugi albanski čelnici.

Zbog jakih sigurnosnih mjera u zračnoj luci nije priređen uobičajeni državnički doček, a nisu date ni izjave za tisak.

Powell bi se naprije trebao sastati s albanskim predsjednikom Alfredom Moisiuom, a potom i s premijerom Nanoom, nakon čega će se održati zajednička konferencija za novinstvo.

Kasnije u petak u Kongresnoj palači u Tirani organizirat će se susret Powella s hrvatskim, albanskim i makedonskim ministrima vanjskih poslova, Toninom Piculom, Ilirom Metom i Ilinkom Mitrevskom. Nakon susreta predviđeno je potpisivanje Jadranske povelje.

Powel će s albanskim premijerom potpisati sporazum kojim se Albanija obvezuje da američke državaljane neče izručivati Međunarodnom sudu pravde bez suglasnosti SAD-a.

Najavaljeno je da će Moisiu predati Powellu najviše albansko priznanje "Gjergj Kastriotir Skenderbeu" za njegov veliki doprinos u postizanju mira u regiji.

Televizija Tirane emitirala je širu biografiju američkog državnog tajnika, te šire posebne emisije o ranijim posjetima američkih državnih tajnika Tirani.

Pročitajte više