POWELL KONTAKTIRA S KOLEGAMA DA BI SE USVOJILA IRAČKA REZOLUCIJA

Američki državni tajnik Colin Powell u utorak je kontaktirao s kolegama iz Francuske, Njemačke, Rusije i pakistanskim predsjednikom kako bi u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda pogurao usvajanje američke rezolucije o Iraku.

Predlagači rezolucije o Iraku, Sjedinjene Države, Velika Britanija i Španjolska, u ponedjeljak su članovima Vijeća sigurnosti ponudili revidirani nacrt u kojem su izašli u susret primjedbama na prvu inačicu teksta. Nakon obavljenih konzultacija o novom nacrtu članovi Vijeća sigurnosti će o njemu iza zatvorenih vrata raspravljati u utorak poslijepodne.

Najvažnije izmjene se odnose na ulogu UN-a u poslijeratnom Iraku. Stari nacrt je predviđao da glavni tajnik UN-a imenuje posebnog koordinatora, a novi visokog predstavnika za Irak koji bi imao veće ovlasti. Njegove dužnosti su proširene i na rad s okupacijskim silama SAD-om i Britanijom i Iračanima na uspostavi demokratske vlasti u Iraku.

Powell je u utorak telefonski razgovarao o rezoluciji s ruskim ministrom vanjskih poslova Igorom Ivanovim, pakistanskim predsjednikom Pervezom Musharrafom, francuskim ministrom vanjskih poslova Dominiqueom de Villepineom, španjolskom ministricom vanjskih poslova Anom Palacio i njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher.

"Izmjene koje poduzimamo u rezoluciji idu u smjeru onoga što čujemo od drugih vlada i mislimo da rezolucija ima i da će imati značajnu potporu", rekao je Boucher. "Rezolucija još postiže svoju bitnu svrhu, a to je ukidanje sankcija iračkom narodu, definiranje vitalne uloge koju Ujedinjeni narodu mogu igrati u obnovi, osiguranje mehanizma za prodaju iračke nafte...kako bi se novac mogao iskoristiti za irački narod".

Rezolucija predviđa ukidanje sankcija Iraku, obnavljanje ekonomske aktivnosti nastavljanjem prodaje iračke nafte postupnim ukidanjem UN-ova programa nafta-za-hranu pod kojim su sada sve prodaje iračke nafte i uspostavljanje vlasti pod upravom Sjedinjenih Država i njezinih koalicijskih partnera.

Sjedinjene Države su predstavile novi tekst članovima Vijeća sigurnosti i stavile ga "u plavo", što u Ujedinjenim narodima znači da predlagač smatra da je tekst konačan i da bi o njemu trebalo glasovati.

Boucher je rekao kako je tekst sada uglavnom dovršen i "pošten i uravnotežen", ali i ostavio mogućnost da mogu ipak biti prihvaćene neke izmjene u posljednji trenutak.

Powell je prošloga tjedna predviđao da bi rezolucija o Iraku mogla biti izglasana jednoglasno, s 15-0.

"Uvijek je moguće dobiti 15, i radimo na tome", rekao je Boucher.

On je kazao kako se Sjedinjene Države nadaju da će o rezoluciji uskoro biti glasovano, ali da ne može reći točan datum kada će glasovanje biti zatraženo.

Powell će imati još posla oko postizanja suglasnosti za novu rezoluciju o Iraku.

"Bit će još mnogo telefoniranja", kazao je Boucher.



Pročitajte više