POWELL POZIVA NATO DA NAPRAVI ŠTO TREBA DA PODUPRE ANKARU

Američki državni tajnik Colin Powell u utorak je pozvao NATO da ´napravi što može´ kako bi se poduprla Turska u slučaju napada na Irak te je optužio Francuze, Belgijance i Nijemce da koriste svoju mogućnost blokiranja nekih odluka unutar NTAOa kako bi izvršili pritisak na UN.

´Nadam se da će NATO u predstojeća 24 sata učiniti što može za Tursku´, izjavio je šef američke diplomacije u govoru održanom pred senatskim odborom za proračun.

On je istaknuo kako se 16 od 19 zemalja Saveza slaže s prijedlozima o pomoći i zaštiti Turske u slučaju napada na Irak. Također je kazao kako su u pogledu iračkog pitanja ´vođene oštre rasprave s nekima od najboljih prijatelja i saveznika.´

Powell je ponovno istaknuo američko protivljenje bilo kakvim planovima o jačanju ili produljenju misije inspektora za razoružanje, što zahtijevaju Francuzi, Nijemci i Rusi. ´Ovdje nije riječ o inspektorima i tehničkim pitanjima, već o potpunoj i aktivnoj suradnji Iračana´, istaknuo je.

Powell je također optužio Francuze, Belgijance i Nijemce da koriste svoju mogućnost blokiranja nekih odluka unutar NATO-a kako bi izvršili pritisak na UN. Te tri zemlje blokiraju prijedlog o pomoći Turskoj u slučaju napada. Šef američke diplomacije istaknuo je kako je Washington ´uvijek spreman na razgovor´ s predstavnicima spomenutih triju zemalja kako bi se pokušao pronaći dogovor o pomoći Ankari u slučaju napada na Irak.

Pročitajte više