POWELL: SAD I DALJE STOJI IZA MIROVNOG PLANA ZA BLISKI ISTOK

Američki državni tajnik Colin Powell rekao je u petak kako Sjedinjene Države i dalje podržavaju mirovni plan za Bliski istok, te da će se još više angažirati na postizanju mira između Izraelaca i Palestinaca.

"Ni Palestincima niti Izraelcima ne sviđa se sve u mirovnom planu, ali nemaju na raspolaganju alternativu koja bi bila bolja", rekao je Powell u govoru na Sveučilištu George Washington.

"Mirovni plan je dobar. Mi stojimo iza njega. Znamo da će oni koji ga budu slijedili stići do mira kao zajedničkog cilja".

On je obećao snažniji angažman Sjedinjenih Država na provedbi plana kojega iznova ugrožava nastavak nasilja na Bliskom istoku. Izraelski vojnici ubili su u petak u Nablusu zapovjednika militantne palestinske skupine Hamas.

"Trebamo udvostručiti naše napore. Trebamo održavati pritisak na obje strane kako bi učinile sve što mogu da bi došle do točke gdje Izraelci i Palestinci mogu živjeti jedni kraj drugih u miru", kazao je Powell.

Powell je kritički govorio o palestinskom predsjedniku Jaseru Arafatu, s kojim Sjedinjene Države ne kontaktiraju od lipnja prošle godine, optuživši ga da ne pomaže postizanju mira.

Powell je naglasio kako palestinske militantne skupine Hamas i Islamski džihad moraju biti izolirane.

"Cijela međunarodna zajednica mora ih zajednički izolirati, označiti ih kao teroriste, učiniti sve kako bi im presjekla financiranje", rekao je on.

Powell je podržao palestinskog premijera Mahmouda Abbasa na kojega Sjedinjene Države računaju u postizanju mira s Izraelom. On je rekao da SAD podržava Abbasa u pitanju palestinskih snaga sigurnosti te usmjeravanju prihoda kroz kanale pod njegovim nadzorom.

Pročitajte više