Požar na Hvaru je lokaliziran, stigli vatrogasci iz Splita. Poginuo muškarac

POŽAR koji je jučer oko 13 sati buknuo na otoku Hvaru, između mjesta Dola i Vrbanja, je lokaliziran. Potvrdio je to jutros zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škare za N1 i dodao da je situacija na požarištu dobra.

“Uhvatili smo ga sa svih strana, sad je sanacija u tijeku”, rekao je Škare.

Na terenu su svi otočki vatrogasci, oko 40 ljudi i deset vozila, a u pomoć im je došlo još 20 vatrogasaca s kopna. Kanaderi više nisu potrebni. 

Izgorjelo desetak hektara šume

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice objavili su da je požar lokaliziran u 7 sati, te da dolazi do smjene vatrogasaca na terenu, a u pomoć su došli vatrogasci s kopna s dva vozila iz Splitsko-dalmatinske županije.

Izgorjelo je desetak hektara guste borove šume, a u jednom su trenutku bile ugrožene i kuće. Jedan je mještanin poginuo dok je od vatre pokušavao spasiti stroj.

 

Poginuo muškarac dok je pokušavao spasiti bager

Zapovjednik DVD-a Hvar Nikola Škare rekao je sinoć Hini da požar još nije pod nadzorom s obzirom na to da je još uvijek gorjelo na zapadnoj strani.

Požar je buknuo u 12:50 na području Dol-Vrbanj na Hvaru, gdje se zapalila gusta borova šuma. U jednom trenutku vatra se približila kućama, zbog čega je jedan mještanin pokušao spasiti bager te smrtno stradao.

Vatrogascima, kojih je u jednom trenutku bilo 55 s 15 vozila i svi mahom s otoka, pomagale su i zračne snage. U jednom su se trenutku s vatrom borila i tri kanadera te dva air tractora.

 

Požar kod Dubrovnika pod nadzorom, gori na Velebitu

Malo prije ponoći buknuo je šumski požar ispod mjesta Gornjeg Brgata kod Dubrovnika. Na intervenciju su izašli pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Dubrovački vatrogasci i DVD-a Župa Dubrovačka.

Unatoč jakoj buri požar je nešto poslije 1 sat stavljen pod nadzor i saniraju se rubni dijelovi.

Istodobno, na Velebitu sedmi dan gore dva požara, na brdu Panos kod naselja Rizvanuša i kod Lovinca na Malom Goliću, a opasnost od širenja raste zbog povremenih eksplozija zaostalih mina i bure koja jača.

Pročitajte više

 

Pročitajte više