Požar na Zrću: Na terenu više od 40 vatrogasaca, gasi ga i kanader

Foto: Index

U NOĆI s petka na subotu na Zrću je došlo do požara. Požar koji je rano jutros planuo u borovoj šumi na Zrću, u Novalji na otoku Pagu, još nije pod kontrolom, vatrogascima pomaže kanader, a očekuju da će biti lokaliziran do podneva.

Kako je vidljivo s fotografije, vatra je bila prilično velika.

Prva dojava je stigla oko 4:15 

Vatrogasci su prvu dojavu dobili oko 4:15 te su odmah izašli na teren.

“Požar je trenutno pod kontrolom, vrši se gašenje”, rekli su nam jutros iz DVD-a Novalja.

Nešto kasnije javili su se priopćenjem.

"Na lokaciji Zrće na otoku Pagu u jutarnjim satima došlo je do požara na otvorenom prostoru. Gori trava, nisko raslinje i makija na trenutno neprocijenjenoj površini. Na požarištu su 42 vatrogasca i 10 vatrogasnih vozila iz DVD-ova Novalja, Lun, Barbati, Kolan i Pag iz Zadarske županije, a na intervenciju gašenja požara upućeno je i 7 vatrogasaca s jednim vatrogasnim vozilom iz DVD-a Otočac. U gašenje će se uključiti i 1 Canadair zbog saniranja rubova požarišta", objavili su.

Uzrok požara još nije poznat.

Na Zrće došao i kanader

Glavni vatrogasni zapovjednik Vatrogasne zajednice Ličko-senjske županije Hrvoje Ostović kazao je Hini da im pomoć iz zraka treba zbog bure koja puše, te zbog činjenice da je šuma neuređena i teže prohodna.

"Mi požar jesmo zaustavili, tu je 57 vatrogasaca s 15 vozila, ali trebamo pomoć iz zraka da se presiječe širenje u jednom pojasu. Na terenu su vatrogasci iz Paga i Kolana, te Novalje, Otočca i Senja i vjerujem da ćemo do podneva požar potpuno staviti pod kontrolu, ali će tu morati ostati ljudi cijeli dan i cijelu noć", rekao je Ostović.

Pojasnio je da je riječ o terenu s debelim slojem borovih iglica te bi se moglo nastaviti širenje, posebno ako bura ne prestane puhati.

Očevid će biti proveden kad se stvore uvjeti

Dojavu da gori šuma na poznatoj plaži Zrće dobio je tamošnji Centar 112 u 4,15, a uzroci će se utvrđivati nakon vatrogasne intervencije. U Centru 192 u Gospiću doznaje se da je policija na mjestu događaja, da će očevid biti proveden kad se za to stvore uvjeti, odnosno kad potpuno završi vatrogasna intervencija. Na teren će izaći i protupožarni inspektor.

Pročitajte više