Požari i oluje u Italiji. U Milanu vjetar rušio stabla i čupao krovove, ima mrtvih

Foto: EPA

Zračna luka Palermo na Siciliji zatvorena je danas zbog šumskih požara dok ekstremni vremenski uvjeti nastavljaju pogađati Italiju, s jakim olujama koje su uzrokovale štetu i najmanje dvije smrti na sjeveru zemlje.

Zračna luka u glavnom gradu Sicilije ostat će zatvorena do 11 sati po srednjoeuropskom vremenu, objavio je njezin operater na Twitteru, dok se vatrogasci bore s velikim požarom na obližnjem području koji je također poremetio lokalni cestovni i željeznički promet.

Incident je dodatno pojačao probleme Sicilije na vrhuncu turističke sezone. Glavna otočka zračna luka Catania, peta po veličini u Italiji, zatvorena je prošli tjedan zbog požara u zgradi terminala i ponovno je otvorena samo za nekoliko letova.

Temperature u nekim dijelovima Sicilije jučer porasle na 47.6 stupnjeva

Toplinski val pogodio je južnu Europu, a visoke temperature donijele su povećan rizik od požara i smrti. U nekim dijelovima istočne Sicilije temperature su jučer porasle na 47.6 Celzijevih stupnjeva, što je blizu europskog rekorda od 48.8 Celzijevih stupnjeva zabilježenih na otoku prije dvije godine.

Italija je danas proglasila crvenu uzbunu za 16 gradova zbog visokih temperatura. To uključuje Palermo i Cataniju, gdje su posljednjih dana česti prekidi opskrbe strujom i vodom za koje lokalni dužnosnici djelomično krive vrućinu.

Oluja u Milanu čupala drveće i kidala krovove, ima mrtvih

U međuvremenu, noćna oluja u Milanu trgala je krovove i čupala drveće, blokirajući ceste i prekinuvši nadzemni prijevoz u talijanskoj financijskoj prijestolnici.

Dvije su žene poginule jučer i danas u sjevernim pokrajinama Monza i Brescia kada su na njih pala stabla. Jučer je zrakoplov američke Delte na letu za New York, koji je poletio iz milanske zračne luke Malpensa, ozbiljno oštećen u oluji s tučom i bio je prisiljen sletjeti u Rim.

Italija je jedna od europskih zemalja najviše pogođenih klimatskim promjenama, a u svibnju je pretrpjela smrtonosne poplave. 

Pročitajte više