Požari u Grčkoj odnijeli već 49 života

JAKA vatra nošena vjetrom jučer je u Grčkoj nastavila harati šumama i pustošiti sela, opasno se približivši rubnim dijelovima Atene, objavio je danas AP.

Najmanje 49 ljudi je poginulo, a grčka vlada proglasila je izvanredno stanje za cijelu zemlju.

Pakleni požari najjači su u planinama južne Grčke, kao i na otoku Evia, sjeverno od Atene, a jutros su se plamenovi približili selima smještenim uz samu Olimpiju.

"Požarište više nije u neposrednoj opasnosti", izjavio je Giorgos Aidonis gradonačelnik drevne Olimpije, nakon što su kanaderi cijelo jutro izbacivali vodu na to područje.

Građani su u panici tražili pomoć putem tv postaja, navodeći kako na požarištima nema dovoljno vatrogasaca.

"Izgorjet ćemo živi!", izjavio je za lokalnu tv kuću, jedna Grkinja iz sela Lambeti, dodavši kako građani sami crijevima za polijevanje očajnički pokušavaju zaštititi svoje domove. Crkvena zvona oglašavaju uzbunu u brojnim grčkim selima, dok građani u panici uzimaju najvažnije potrepštine i sklanjaju se na sigurno.

Dvanaestak novih požara jučer je izbilo diljem Grčka, a za neke se i sumnja da su namjerno potpaljeni.

"Ne može biti slučajnost da toliko požara istovremeno pogodi različite dijelove Grčke. Zbog toga sumnjamo u namjerno potpaljivanje i učinit ćemo sve da pronađemo i kaznimo krivce", izjavio je danas grčki premijer Costas Karamanlis, u obraćanju na nacionalnoj televiziji.

"Jedan 65-godišnjak uhićen je pod sumnjom da je podmetnuo požar u Areopolisu na južnom Peloponezu, a u drugom slučaju za požare su osumnjičena dva mladića", izjavio je glasnogovornik grčkih vatrogasaca, Nikos Diamandis.

Sve grčke bolnice su u stanju pripravnosti, a ministarstvo zdravstva na jug zemlje je poslalo 1500 šatora za ljude koje su požari učinili beskućnicima.

Najgora situacija je u Zaharo regiji, gdje jaki požari nošeni vjetrom gutaju sve pred sobom.

Najmanje 12 država pokušava pomoći Grčkoj, šaljući potrebnu pomoć, kao i opremu potrebna za gašenje požara.

Požare koji su prema riječima Panagiotis Efstathioua, dužnosnika Ministarstva zdravstva, zasad odnijeli 49 života, uz gasitelje gasi i vojska. Za danas je najavljeno pojačanje od 500 vojnika, koji će uz pomoć vojnih helikoptera nastojati lokalizirati brojne požare.

Meteorolozi za sutra najavljuju blago opadanje temperatura, kao i slabljenje vjetra.

Ma.N.
Foto: AFP

Pročitajte više