Požega, HDZ i posao od 13 milijuna kuna. DORH pokreće istragu

Foto: Pixsell/Ivica Galovic/Index

DORH je donio rješenje o pokretanju istrage protiv požeškog gradonačelnika i HDZ-ovca Darka Puljašića. I ne samo protiv njega. Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv gradonačelnika Puljašića, pročelnice Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i gospodarstvo u Gradu Požegi Jasminke Vodinelić, direktora tvrtke L Projekt Josipa Lukića te nadzornog inženjera Domagoja Stojakovića. Također, među okrivljenima je i sam Grad Požega.

Istraga će biti pokrenuta zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela krivotvorenja poslovne isprave i subvencijske prijevare pomaganjem.

Prema informacijama koje posjedujemo, sporan je račun za radove na požeškoj školi i školskoj dvorani, izdan 15. prosinca 2017. godine.

Kako je došlo do toga da gradonačelnik, pročelnica, izvođač radova i inženjer postanu dio interesa Državnog odvjetništva?

Sve je počelo raspisivanjem natječaja za projekt dogradnje i nadogradnje škole te nadogradnje sportske dvorane OŠ Dobriša Cesarić u Požegi. 

Natječaj je raspisan 26.10.2017., a rok za dostavu ponuda bio je 15.11.2017. Vrijednost projekta procijenjena je na 13 milijuna i 600 tisuća kuna bez PDV-a.

Projekt je potekao iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, preciznije iz Programa podrške pomoći za poboljšanje materijalnih uvjeta u osnovnim i srednjim školama.

27. studenog 2017., za izvođača radova izabrana je tvrtka L Projekt. Njen direktor je Josip Lukić, jedan od gore navedenih, za koje je DORH zainteresiran. Kako piše u sudskom registru, ova tvrtka je osnovana 25. veljače 2017. Samo 9 mjeseci od osnivanja, Josip Lukić i njegova firma od Grada Požege dobivaju posao od preko 13 milijuna kuna. Ugovor Grada Požege s nositeljem izvođača radova, odnosno s tvrtkom L Projekt, zaključen je 14. prosinca 2017. 

Račun za radove izdan odmah sutradan

Već sljedeći dan, 15. prosinca, u 8 i 30 ujutro, izvođač izdaje račun i predaje ga na naplatu.  Možda tu i ne bi bilo ništa sporno da na računu nije stavka - Izvršeni radovi.

Među navodno izvršenim građevinskim radovima, između ostalog, navedeno je polaganje 106.360 kilograma armature vrijedno 600.934 kune, rušenje i demontaža u vrijednosti od 12.600 kuna, kao i zidarski radovi procijenjeni na 9.300 kuna. Taj račun s izvršenim radovima dostavljen je Gradu Požegi. On sveukupno iznosi 796.794 kune bez PDV-a, odnosno 995.992 kune s uračunatim PDV-om.

Na dokumentu su potpisani direktor L Projekta Josip Lukić, nadzorni inženjer Domagoj Stojaković te gradonačelnik Darko Puljašić. Svi s DORH-ove liste interesa.

Tri dana nakon izdanog računa najavili radove

No, radovi ne da nisu bili izvršeni na dan izdavanja računa, već nisu ni započeti. Naime, tek tri dana kasnije, dakle, 18.12., gradonačelnik prijavljuje početak radova.

 

 

Mlada tvrtka zatrpana lokalnim poslovima

Ponovimo ovo. 

Grad Požega raspisuje natječaj od preko 13 milijuna kuna. Natječaj dobiva firma koja postoji devet mjeseci. Ispostavljaju račun o izvedenim radovima dan nakon sklapanja ugovora, a Ministarstvo Gradu isplaćuje gotovo milijun kuna na temelju tog računa. Račun su potpisali izvođač, nadzorni inženjer i gradonačelnik, a Ministarstvu ga je poslala gradska pročelnica.

Tri dana nakon slanja računa o navodno izvedenim radovima, za koje je Ministarstvo isplatilo gotovo milijun kuna, gradonačelnik prijavljuje početak izvođenja radova. 

U rujnu je na službenim stranicama objavljeno kako je završena prva faza radova u OŠ Dobriša Cesarić, a školu je tom prigodom posjetio gradonačelnik Puljašić.

Spomenimo i kako je tvrtka L projekt d.o.o. 2017. godine imala prihod u visini od 1,7 milijuna kuna, a neto dobit je iznosila 265 tisuća kuna. Imala je 11 zaposlenih s prosječnom neto plaćom od 1080 kuna. U 2018. godini osim što je dobila još jedan posao u Požegi, onaj rekonstrukcije stare zgrade Gradske knjižnice i čitaonice Požega vrijedan 7,5 milijuna kuna, tvrtka L projekt doo dobila  je sljedeće natječaje:

- Uređenje groblja u Kutjevu. Naručitelj Grad Kutjevo, posao vrijedan: 2,5 milijuna kuna.

- Energetska obnova zgrade Osnovne škole „Vladimir Nazor“ na adresi Mlinska 3, Trenkovo. Naručitelj: OSNOVNA ŠKOLA VLADIMIR NAZOR, posao vrijedan: 1,1 milijun kuna.

- Energetska obnova zgrade Osnovne škole Ante Starčevića, Rešetari, Naručitelj: Brodsko-posavska županija, vrijednost radova: 1,78 milijuna kuna.

Gradonačelnik kaže da ne zna ništa

Kontaktirali smo gradonačelnika Puljašića koji nam je kazao da o slučaju ne zna ništa te da nije upoznat s informacijama da će DORH pokrenuti istragu protiv njega.

Nazvali smo Josipa Lukića, direktora L projekta. Nije htio odgovarati na pitanja, kaže kako nema komentara.

Pročitajte više