Poželjniji od Islanda: Austrijanci ne žele daljnje širenje EU, osim kad je u pitanju Hrvatska

REZULTATI ankete koju je provelo Austrijsko društvo za europsku politiku jasno pokazuju da se Austrijanci umorni od stalnog proširenja EU-a.

Ipak, Austrijanci su voljni prihvatiti samo jednu iznimku, a riječ je o Hrvatskoj. Hrvatsku u EU želi 54 posto ispitanika. Njih 24 posto protivi se našem ulasku u EU, dok 22 posto uopće nema mišljenje o tome.

Međutim, austrijski list Kurier, koji je objavio rezultate ankete, napominje kako je potpora Hrvtaskoj prije godinu dana bil mnogo snažnija - čak 68 posto. Taj pad može se pripisati gubitku povjerenja u sposobnosti Hrvatske, ali i općem degradiranju europskog projekta, koji u situaciji krize eurozone svakim danom ima sve manje poklonika u razvijenim zemljama.

Hrvatska ispred Islanda

Bez obzira na to, ugodno zvuči činjenica da su Austrijanci Hrvatsku rangirali čak i ispred Islanda, čije članstvo u EU podržava 45 posto ispitanika. S druge strane, Austrijanci su najskeptičniji prema Turskoj, koju u EU želi samo 15 posto ispitanika, dok joj se otvoreno protivi njih 69 posto.

Rezultati ankete općenito pokazuju nesklonost Austrijanaca kada je u pitanju proširenje EU na istok. Makedonija, Srbija, BiH, Crna Gora i Kosovo dobili su "palac dolje" kod 46 do 56 posto ispitanika. Najveću potporu među njima dobila je Crna Gora, sa 27 posto ispitanika koji su je voljni vidjeti u EU.

Pročitajte više