DIJANA ZADRAVEC

Pozlilo šefici Onkološke patologije: "Imala sam 250 otkucaja po minuti zbog Zadravec"

DOCENTICA Vesna Ramljak, voditeljica Odjela za onkološku patologiju i kliničku citologiju KBC-a Sestre milosrdnice, prekjučer je završila na Hitnoj kardiologiji jer joj je puls bio 250 otkucaja u minuti.

Razlog za to su događaji na Klinici za tumore gdje docentica radi. Pozlilo joj je nakon što je, kako je rekla za Index, doznala da se Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice, derala na medicinsku sestru Klinike za tumore.

Index je razgovarao s docenticom Ramljak o nedavnim događajima na Klinici za tumore.

Ramljak: Na poslu mi je doslovno pozlilo kad sam čula da se Zadravec derala na našu najbolju sestru

"Ja sam prekjučer završila na Hitnoj kardiologiji zbog paroksizmalne fibrilacije atrija (250 otkucaja u minuti). Ostala sam cijelo popodne i cijelu noć, srce mi je imalo 250 otkucaja po minuti i nezaustavljivo je udaralo. Nije mi pomoglo ni 10 miligrama Normabela. Pozlilo mi je usred Zoom predavanja koje sam imala zbog citološkog kongresa. Na poslu mi je doslovno pozlilo kad sam čula da se Zadravec derala na našu najbolju sestru na Klinici, koja je naš anđeo. Derati se na bilo koga od naših ljudi na Klinici, to je neprihvatljivo", rekla nam je dr. Ramljak.

"To me dotuklo, tako se ne ophodi s ljudima"

"To me zaista dotuklo jer se kod nas na Klinici tako ne ophodi prema ljudima. Ja sam šef Patologije i citologije i ja za svoje ljude ginem i smatram da se s ljudima mora ophoditi s puno poštovanja i uvažavanja jer šef je samo prvi od istih", kazala je za Index docentica Ramljak.

Navodi kako su svi liječnici, sestre, tehničari i inženjeri koji rade na Klinici za tumore kao jedna obitelj, svi sjajno surađuju i skupa pružaju maksimum od sebe za svoje pacijente, kojima nude vrhunsku zdravstvenu uslugu.

"Mi smo na Klinici svi jako povezani, zato ovakva događanja bole. Najstrašnije je što smo bili jedini breast unit centar u Hrvatskoj koji se bavio karcinomima dojke. Ja sam u sklopu toga osnovala jednodnevnu dijagnostiku za tumore dojki. Dolazile su nam pacijentice iz cijele Hrvatske. U jednom danu smo ih obrađivali i u roku sat vremena sam znala ima li karcinom ili ne, odradili smo sve pretrage i u roku 2 tjedna bi pacijentica već bila operirana ili na kemoterapiji", ispričala je za Index docentica Ramljak.

"Zadravec vjerojatno ne razumije što su onkološki pacijenti"

Navodi da je tako bilo sve do prije tri godine.

"Tad je sve krenulo nizbrdo. Bili smo ponosni na taj projekt dijagnostike u jednom danu, pružali smo nadstandard pacijentima. Naše radiologice su verzirane, godinama rade to. Vi ne možete stati ispred ekrana i očitavati nalaz a da nemate kontakt s pacijentom. Profesorica Zadravec nažalost vjerojatno ne razumije što su onkološki pacijenti. Nije isto tko radi magnet i ultrazvuk. Ne može osoba koja se bavi magnetima drugih organa očitavati magnet dojke", rekla nam je docentica Ramljak.

Ona već 30 godina radi ultrazvuk nakon što je, dodaje, završila niz edukacija.

"U svojoj ordinaciji imam ultrazvuk. Jako smo puno pacijenata dijagnosticirali da pomognemo radiolozima da rade sofisticiranije. Od početka ove godine sam samo u svojoj ambulanti otkrila 168 novih karcinoma dojke. Mi smo radiolozima pomagali, kad se radi 'core' biopsija, uvijek smo prisutni i mi citolozi koji zajedno s njima punktiramo čvorove u aksilama jer je to u protokolu dijagnostike. Mi smo neprekidno u suradnji i oni uvijek imaju povratne informacije vezane za njihovu dijagnozu. Za mene je kriminalno da netko tko nikad nije radio magnet dojke i abdomena to radi i da se potpisuje na nalaz. U ovom času to na našoj Klinici uglavnom rade specijalizanti i par specijalista koji se izmjenjuju. Nama je s KBC-a zadnjih godina otišlo 17 radiologa. Samo na našoj Klinici ih trebamo 8 plus šefa, a ostalo ih je troje. Zadravec je sad dovela specijalizante da rade magnete dojke i 'core' biopsije karcinoma dojki, koji to rade pod nadzorom", govori nam docentica Ramljak.

"Ne mogu gledati kako se tjeraju ljudi"

Za kraj je poručila kako je Dijana Zadravec zaista ne zanima, ali da ne može mirno gledati kako se tjeraju ljudi.

"Mene ona ne zanima, njeno ime ne spominjem, ona je produkt jedne sveopće kataklizme u zdravstvu. Samo ne mogu podnijeti da se tako odnosi prema ljudima. Mene djelatnici Klinike poštuju, a ona će vjerojatno doživjeti da će se djelatnici Radiologije Klinike za tumore žaliti na njezin mobing", rekla nam je na kraju docentica Ramljak.

Podsjetimo, jučer su svi djelatnici Klinike za tumore, kako nam je rekla docentica Ramljak, izašli ispred bolnice prvenstveno da bi očuvali integritet Klinike u kojoj rade i podržali svoje radiologe.

Zadravec: Ne želim imati doticaja s Indexom

Dijanu Zadravec pitali smo kako komentira da je docentici Ramljak pozlilo zbog njenog deranja na medicinsku sestru, no odbila nam je odgovoriti.

"Unatoč brojnim provjereno istinitim podacima o činjenicama i događajima o kojima portal Index u proteklih desetak dana sustavno svjesno neistinito izvještava, uvjerilo me da s tim i takvim elektroničkim medijem, više ne želim imati nikakvog doticaja", napisala nam je Zadravec.

...

Primajte na mail prijelomne vijesti čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više