Poznat datum izbora u Venezueli. SAD zbog odluke Vrhovnog suda ponovno uveo sankcije

Foto: EPA

Venezuela će održati predsjedničke izbore 28. srpnja, rekao je danas čelnik nacionalnog izbornog vijeća Elvis Amoroso. Očekuje se da će se predsjednik Nicolas Maduro kandidirati za reizbor, ali nije jasno s kojim oporbenim protukandidatom će se suočiti. 

Vrhovni sud u siječnju je potvrdio zabranu javne dužnosti Marije Corine Machado, koja je uvjerljivo pobijedila na oporbenim predizborima u listopadu, što je dovelo do ponovnog uvođenja sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Promatrači će nadgledati izborni proces

Datum izbora ujedno je i rođendan pokojnog predsjednika Huga Chaveza, Madurovog mentora i prethodnika, koji je preminuo 2013. godine. Vlada i oporba u listopadu su se dogovorile da će se glasovanje održati u drugoj polovici 2024. te da će na svakoj strani biti moguće odabrati kandidata. 

Također su dogovorile da će međunarodni promatrači, uključujući one iz Europske unije i Ujedinjenih naroda, nadgledati glasovanje. Neki oporbenjaci ranije su izrazili sumnju da će Maduro podržati dogovor, a čini se da su njihovi strahovi opravdani zbog ograničenja nad protukandidatkinjom Machado.

Pročitajte više