Poznata klimatska aktivistica osuđena za utaju poreza. "Vijetnam proganja aktiviste"

Screenshot: YouTube

Vijetnamski sud osudio je jučer aktivisticu za zaštitu okoliša na tri godine zatvora pod optužbom za utaju poreza, javljaju državni mediji.

Hoang Thi Minh Hong (50) proglašena je krivom po optužbama za utaju poreza na sudu u Ho-Ši-Minu, gospodarskom središtu zemlje, pišu novine Thanh Nien.

Suđenje je trajalo samo pola dana

Hong je direktorica ekološke neprofitne grupe Change, koju je osnovala 2013. Optužena je za izbjegavanje plaćanja poreza u vrijednosti od 6.7 milijardi donga (oko 261.291 euro) između 2012. i 2022., navodi se u optužnici.

Suđenje je trajalo samo pola dana. Hongin suprug rekao je novinskoj agenciji AFP da je razočaran presudom: "Hong je dobila pretešku kaznu. Mislim da je to nepravedno. Branitelj je dao sve od sebe, ali njegovi argumenti nisu pravilno razmotreni."

Niz klimatskih aktivista je u zatvoru

Hong je peta poznata klimatska aktivistica zatvorena zbog optužbi za utaju poreza u posljednje dvije godine. Privedena je 31. svibnja zajedno sa suprugom.

Mnogi kažu da se kazneni progon aktivista za zaštitu okoliša temelji na prenapuhanim optužbama i da ima veze s privlačenjem pozornosti na nedostatak napretka komunističke vlade u ispunjavanju svojih klimatskih ciljeva, piše Deutsche Welle.

Presuda za Hong stigla je dva tjedna nakon što je američki predsjednik Joe Biden posjetio Hanoi. Tijekom posjeta najavljeno je više zajedničkih inicijativa, uključujući zaštitu ljudskih prava.

"Još jedan primjer da se zakon koristi kao oružje za progon klimatskih aktivista koji se bore za spas planeta"

"Ova osuda je potpuna prijevara, nikoga ne treba zavarati", rekao je Ben Swanton, suvoditelj dobrotvorne organizacije The 88 Project koja prati ljudska prava u Vijetnamu.

"Ovo je još jedan primjer da se zakon koristi kao oružje za progon klimatskih aktivista koji se bore za spas planeta", dodao je. Human Rights Watch (HRW) također je kritizirao optužbe kao oružje protiv aktivista pozivajući da se odbace.

"Vijetnamske vlasti koriste nejasno formuliran porezni zakon kao oružje za kažnjavanje aktivista zaštite okoliša. 
Komunistička partija smatra aktiviste prijetnjom", rekao je Phil Robertson, zamjenik direktora Azije u HRW-u.

HRW kaže da je početkom rujna bilo najmanje 159 političkih zatvorenika u Vijetnamu, s još 22 drugih u pritvoru koji čekaju suđenje.

Pročitajte više